Primul magazin IKEA din Romania, situat in interiorul Zonei Comerciale Baneasa a fost inaugurat miercuri. Tara noastra este cea de 35-a tara in care IKEA deschide un magazin, iar magazinul din Romania este al 253-lea. Reprezentantul companiei Moaro Trading, operatorul francizei IKEA in Romania, a anuntat ca in urmatorii cinci ani intentioneaza sa deschida si alte magazine in Romania.

"Intentionam sa deschidem doua-trei magazine in urmatorii cinci ani in Romania, iar in cel mai optimist scenariu vom ajunge la un numar de sapte-opt unitati", a declarat Michael Lloyd, membru in consiliul de administratie al Moaro Trading.

Reprezentantii companiei au declarat ca, la baza deciziei de a intra pe piata romaneasca, a stat cresterea economica inregistrata in Romania in ultimii ani precum si recenta integrare in UE.

IKEA estimeaza ca in primul an de functionare va avea un milion de cumparatori, fiecare client urmand sa cheltuiasca in medie 30 - 50 de euro in noul magazin. Ceea ce ar inseamna vanzari de circa 30-50 milioane de euro in aceasta perioada.

Sector autoservire

"In functie de rezultatele pe care le vom avea cu primul magazin vom analiza si ne vom orienta si spre alte orase din tara unde am putea deschide noi magazine", declara in urma cu o saptamana Cornel Oprisan, directorul de retail al IKEA Romania.

Compania a alocat pentru acest an un buget de marketing de 2,5 milioane euro, dintre care 1,5 milioane euro reprezinta costurile catalogului de prezentare.

Magazinul, situat in cadrul Zonei Comerciale Baneasa, va pune la dispozitia clientilor o gama de peste 7.000 de articole de mobilier si accesorii care vor acoperi toate ariile casei: sufragerie, bucatarie, dormitor, birou, camera de baie sau camera copilului, dar si textile de casa, corpuri de iluminat, articole pentru depozitare, articole pentru bucatarie sau accesorii si decoratiuni pentru gradina.

Suma totala ce a fost investita in acest magazin se ridica la aproximativ 25 milioane euro, incluzand atat constructia cat si amenajarea magazinului, ce se intinde pe o suprafata totala de 26.000 metri patrati, desfasurata pe doua etaje. Etajul intai include suprafata de prezentare, in timp ce la parter se afla autoservirea, de unde pot fi procurate articolele. De asemenea, magazinul va dispune de o parcare de 1.500 de locuri.

Sector corpuri de iluminat

Noul magazin va fi deschis de luni pana sambata, in intervalul 10.00 - 22.00, iar duminica in intervalul 10.00 - 18.00.

Marca IKEA a fost inregistrata in anul 1943 in Suedia. In august 2006, compania avea 237 de magazine in 34 de tari de pe patru continente, numarul total al vizitatorilor la nivel mondial era de 500 de milioane, iar numarul total al cataloagelor distribuite in anul respectiv de 174 de milioane.

Asemenea celorlalte magazine IKEA din lume, magazinul din Romania este operat prin sistem de franciza de catre firma Moaro Trading, in baza acordului cu Inter IKEA Systems B.V., detinatoarea conceptului IKEA si singura companie din lume in masura sa acorde dreptul de franciza.

Zona Comerciala Baneasa este situata in partea de nord a capitalei si pana in prezent cuprinde reteaua “cash & carry” Metro, galeria comerciala Feeria, hypermarketul Carrefour, Bricostore si Galeria Mobexpert.