„Cotidianul“ a intrat in posesia unor documente ale justitiei franceze din care rezulta modul in care omul de afaceri Sever Muresan a tocmit asasini pentru a-l ucide pe fostul sau partener de afaceri.

Totul a pornit de la un avertisment al politiei norvegiene catre autoritatile franceze, prin care se semnala intentia unui asasin de profesie, originar din Albania, de a ucide, la comanda unui necunoscut, un afacerist elvetian.

Perchezitia efectuata la locuinta albanezului, dar si o serie de interceptari ale convorbirilor celor implicati au dus la aflarea celui care a comandat crima: Sever Muresan. Anchetatorii au gasit si transferuri de bani prin Western Union, de la Muresan catre cei platiti sa ucida.

Pretul contractului: 20.000 de euro

Povestea implicarii lui Sever Muresan in tentativa de asasinat asupra elvetianului Rolf Gehrig incepe pe 8 iulie 2005, cind politia norvegiana a anuntat autoritatile franceze, prin intermediul Europol, ca cetateanul albanez Rifat Pllana.

Acesta era un cunoscut asasin aflat pe statul de plata al unei organizatii criminale albaneze, impreuna cu slovacul Milos Dunda planuiesc un asasinat asupra lui Rolf Gehrig, la cererea unui solicitant anonim. Norvegienii au atras atentia francezilor ca Pllana a parasit Norvegia la inceputul lui 2005 si ca, aflat in Paris, el a intrat deja in posesia unei arme de foc.

Carabina Long Rifle

La o perchezitie a politistilor francezi la locul in care se adapostea Rifat Pllana, acestia au gasit o carabina 22 Long Rifle cu cinci focuri si 95 de cartuse, precum si un pistol cu aer comprimat.

Motivele asasinatului, asa cum reies dintr-o sentinta a Curtii de Apel din Douai, emisa in ianuarie 2007, sint ca Gehrig nu voia sa ii cedeze lui Sever Muresan actiunile detinute la grupul comercial SITA, ce avea filiale in Romania, unde elvetianul fusese director intre 1996 si 2003, dar si ca el cunostea date compromitatoare pentru Muresan despre imprumuturile acordate de Banca Dacia Felix.

Este vorba despre un imprumut de cinci milioane de dolari primit de Mircea Hossu, directorul bancii Dacia Felix, de la aceeasi banca, pentru achizitionarea unei locuinte in Franta, dar si despre presupuse malversatiuni financiare efectuate de Muresan si estimate de Gehrig la 300 de milioane de dolari.

Prolog la asasinat

Paralel cu demararea anchetei in Franta, in 2005, politia criminalistica din Z?rich a luat legatura cu Rolf Gehrig, care mai fusese victima unei agresiuni in octombrie 2004, cind nu a cedat santajului unor francezi de a semna cesiunea actiunilor detinute de el la SITA. Dupa cum arata procurorii francezi, desi era condus de Gehrig, grupul SITA era manevrat din umbra de Sever Muresan.

Gehrig l-a indicat atunci drept cap al operatiunii de intimidare pe Muresan, care era condamnat deja in Franta la 18 luni de inchisoare pentru frauda.

Integral in Cotidianul