Actiunile administratorilor Zoo Baneasa in cazul mortii elefantului Gaya provoaca reactii in lant. Consiliul General Bucuresti va supune la vot demiterea directorului Anca Oprea. La acuzatia de cruzime formulata de aparatorii animalelor se adauga cea de incalcare a legislatiei, sustinuta de Garda de Mediu.

In urma articolelor din "Romania libera" privind cauzele reale ale mortii elefantului Gaya, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a anuntat intentia de a supune la vot, in prima sedinta, demiterea directorului Anca Oprea.

Propunerea a fost inaintata ieri de consilierul general Octavian Petrovici, responsabil cu relatii internationale si integrarea europeana. "Romania libera" isi reafirma disponibilitatea de a sprijini cu informatii, documente si marturii scrise o eventuala comisie de ancheta. In cursul zilei de ieri, Garda de Mediu ne-a semnalat ca Gradina Zoo Baneasa nu respecta legislatia in domeniu. Surprinzator, informatia a fost recunoscuta cu seninatate de directoarea Oprea.

Incalcarea legii in cunostinta de cauza

In anul 2004, Ministerul Mediului a emis Ordinul 742, privind autorizarea, inregistrarea si inventarierea gradinilor publice si a acvariilor. Ordinul prevede ca spatiul vital pentru elefanti trebuie sa fie de cel putin 5.000 de metri patrati, in aer liber, cu bazin. In plus, se subliniaza ca elefantii trebuie sa traiasca in grup familial, nicidecum singuri.

Aceste conditii au fost incalcate, iar Garda de Mediu a impus, in urma controalelor efectuate, ca masurile sa fie respectate, sub sanctiunea retragerii autorizatiei.

"Nu stiu daca au fost indeplinite masurile, dar voi verifica saptamana viitoare, cand revin de pe teren din tara", ne-a spus comisarul Marius Barbulescu.

Intr-o convorbire telefonica, directoarea Oprea ne-a confirmat sec incalcarea legislatiei dupa care ne-a inchis telefonul.

Forumistii ataca la baioneta

Primul semnal public despre moartea tragica a elefantului Gaya a fost dat pe forumul paginii de Internet a Coca-Cola, la data de 24 octombrie 2006, la trei zile dupa tragicul eveniment. Mesajul, care confirma versiunea mortii din cauze violente, poate fi citit pe adresa http:// www.coca-cola.ro/prieteni/blogs/ eduard.m /8807.

Integral in Romania Libera