Timpul limitat pe care il au la dispozitie face ca plata facturilor sa devina o corvoada din ce in ce mai mare pentru romani. Cu toate acestea, serviciile de plati online sint prea putin folosite. Doar 5 din 1.000 de romani isi platesc obligatiile catre furnizori in acest mod.

Pentru a preintimpina eventualele intirzieri la plata facturilor datorate categoriei limitate a romanilor, tot mai multi furnizori de utilitati ofera clientilor noi servicii de plati online si prin ATM. Acum se pot plati cu cardul pe Internet de la facturile de telefon mobil sau fix la Internet sau impozite.

Mult mai bine pus la punct este insa sistemul de plata prin ATM, prin care se pot achita chiar si facturile la gaze, spre exemplu. Cei care doresc sa opteze pentru aceasta modalitate de plata trebuie sa stie insa ca nu se poate plati prin intermediul Internetului cu orice tip de card.

De asemenea, pentru aceste tranzactii se percep comisioane ce pot varia de la un dolar la citeva procente din valoarea totala a facturii.

Cum se poate plati online

Indiferent de ce furnizor este vorba, pasii pentru achitarea facturii online sint in general aceiasi. Astfel, clientul trebuie sa se autentifice pe pagina web a furnizorului, se alege optiunea de a plati online, dupa care acesta trebuie sa completeze niste cimpuri (de obicei se cer informatii despre numarul facturii si suma de plata).

In ceea ce priveste tipul de card, in majoritatea cazurilor, un client trebuie sa detina un Mastercard sau Visa 3D Secure cu optiunea de efectuare de plati prin Internet.

In momentul de fata, printre furnizorii de servicii care ofera clientilor posibilitatea de a plati prin intermediul Internetului se numara companiile de telefonie mobila Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp, precum si Romtelecom, RCS-RDS, Distrigaz Sud, dar si Electrica (numai in anumite orase).

Astfel, in cazul operatorului de telefonie mobila Vodafone, clientul trebuie sa-si configureze contul myAccount, pe site-ul companiei. De asemenea, clientul Vodafone trebuie sa detina un card bancar cu optiunea de efectuare de plati pe Internet. Aceasta optiune se poate activa contactind banca emitenta a cardului respectiv.

In rest, operatiunea se rezuma la introducerea sumei de plata si datele cardului. Astfel, prin aceasta modalitate de plata, clientii pot achita factura Vodafone si din strainatate. Costurile tranzactiei sint zero.

In cazul Orange, clientul trebuie sa intre pe site-ul companiei, la sectiunea webcare. Dupa aceea trebuie sa urmeze indicatiile de creare a userului si de efectuare a platilor. Totodata, cardul utilizat trebuie sa fie 3D Secure. In cazul Orange, serviciul de plata online este gratuit, iar confirmarea efectuarii platii se face prin e-mail.

Din datele companiei rezulta ca, in momentul de fata, in jur de 1% dintre clienti platesc online.

Aproximativ in acelasi mod se fac platile prin Internet si la Zapp, serviciul online de plata a facturilor fiind disponibil clientilor acestei companii din noiembrie 2005. Cum se poate plati factura la ei? Dupa autentificarea pe site-ul oficial al companiei, in sectiunea eCare se alege optiunea „plata online a facturii/facturilor“.

Suma este completata automat, dar poate fi modificata ulterior. Clientul este apoi redirectionat catre site-ul procesorului de carduri si se efectueaza plata normal cu cardul, care trebuie sa fie Visa sau Mastercard 3Dsecure. Taxa perceputa pentru realizarea unei tranzactii se ridica la un dolar.

„Acesta (posibilitatea de a plati online - n.red.) este un serviciu, nu o modalitate de plata, si trebuie perceput ca atare. Taxa de un dolar pe tranzactie este de multe ori mult mai mica decit comisionul pe care il plateste Zapp procesorului de carduri“, sustin reprezentantii companiei.

In momentul de fata, doar in jur de 0,5% din facturi sint platite prin intermediul serviciului online.

Chiar daca nu ofera inca serviciul de plati online, Cosmote ofera clientilor sai posibilitatea de a accesa online informatii detaliate si statistici despre facturile proprii si la nivel de companie. Oferta este insa numai pentru clientii corporate care au abonamente Cosmote Business.

Facturile Cosmote pot fi platite direct la punctele de plata (in magazine Cosmote, Romtelecom, Germanos si Internity si la sucursalele bancilor cu care compania colaboreaza), prin transfer bancar sau ATM.

Plata prin ATM

Chiar daca nu toti furnizorii mari includ in serviciilor lor catre client si cel de e-payment, prin ATM se pot achita aproape toate tipurile de facturi. Conditia este de obicei ca abonatul sa fie titularul unui card de debit (cont curent) in lei sau in valuta emis de bancile cu care furnizorul a incheiat intelegeri in acest sens.

Comisioanele variaza in functie de banca, putind fi si zero, iar informatiile pe care trebuie sa le cunoasca abonatul sint numarul de cont de abonat si numarul facturii. Cum se face tranzactia? In meniul principal al ATM-ului exista o optiune numita „efectuare plati“ sau „transfer“ ori „plati“.

Se cere apoi alegerea furnizorului pentru care se face plata, dupa care se tasteaza suma, codul de abonat, numarul de telefon si se incheie tranzactia. Factura este eliberata de bancomat.

Spre exemplu, abonatii Vodafone isi pot achita facturile la bancomatele BRD, Banca Transilvania, HVB-Tiriac, ING, BCR, Bancpost, Romexterra, Banca Carpatica. In cazul BCR, Bancpost si Romexterra, este necesara completarea unui formular tip, la banca, pentru activarea optiunii de plata a facturii prin ATM.

Informatiile pe care trebuie sa le „tasteze“ clientul sint, in functie de banca la care se achita, numarul de telefon, numarul de cont client si suma de plata.

Si clientii Zapp isi pot plati facturile prin ATM-urile Bancii Transilvania si BCR, 0,5% dintre abonatii acestei companii de telefonie mobila platindu-si facturile in acest mod.

Factura Cosmote se poate achita prin ATM-urile bancilor Alpha Bank, Bancpost, CEC, ING Bank, in vreme ce pentru factura Orange clinetii trebuie sa mearga la ATM-urile BRD, BCR, Bancpost, Banca Transilvania, Banca Carpatica. Clientii acestui serviciu nu sint comisionati. Din datele Orange, in jur de 5% dintre clienti isi platesc facturile prin ATM.

Abonatii Romtelecom isi pot achita factura prin unul dintre cele 3.000 de bancomate ale BCR, BRD Groupe Societe Generale, Bancpost, Banca Comerciala HVB Tiriac, Banca Romexterra, Banca Carpatica, Emporiki Bank, Citibank. Mai intii insa, acestia trebuie sa completeze un formular disponibil la sediul bancii. Comisionul este si in acest caz 0%.

Gazele se platesc doar prin BRD

Chiar daca nu ofera serviciul de plata online, Distrigaz Sud da posibilitatea clientilor sai sa plateasca la ATM-urile BRD Groupe Societe Generale prin simpla introducere a codului de client Distrigaz. Nu se percep comisioane, dar tranzactia se poate realiza doar daca clientul detine un card emis de BRD.

Daca nu vor sa plateasca cu cardul la ATM, dar nici sa mearga la unul dintre ghiseele companiei, abonatii Distrigaz mai au varianta transferului bancar automat al sumei aferente facturii din contul acestora in cel al Distrigaz, la data scadenta. Serviciul este, de asemenea, gratuit pentru clientii care au cont bancar deschis la BRD si Raiffeisen Bank.

Integral in Cotidianul