De-acum e clar: Tariceanu varianta 2007 nu mai seamana deloc, in privinta reactiilor politice, cu Tariceanu din anii trecuti. Premierul moale, gata sa-si dea demisia la prima adiere de vant ori sa incaseze fara a riposta, s-a transformat intr-un jucator tenace, activ, gata „sa dea la oase”.

Schimbarea are o explicatie clara: consilierii angajati de PNL sa-l „modeleze” pe Tariceanu. Sunt americani si poarta nume de siamezi: Finkelstein si Silberstein. Au in spate campanii dure, in America sau Israel. La viata lor au regizat operatiuni agresive, in care cuvintele-cheie sunt „tensiune” si „criza”.

Le place sa pescuiasca in ape tulburi, iar daca aceastea sunt limpezi, se pricep de minune sa le tulbure.

Creierul este Arthur Finkelstein. La 61 de ani, acesta detine un palmares impresionant sau infricosator, depinde din ce unghi privesti lucrurile. A fost consultant pentru trei presedinti americani, Nixon, Reagan si Bush-senior, si pentru doi prim-ministri israelieni, Netanyahu si Sharon. Iar mana lui se vede deja si in Romania.

Dintre sfaturile pe care i le-a dat pana acum lui Tariceanu, cel pus in aplicare ieri este magistral. Premierul roman si-a asumat si conducerea Ministerului Afacerilor Externe, cu aerul ca rezolva o criza. In realitate, n-a rezolvat nimic, doar a punctat la imagine.

Tariceanu-Finkelstein-Silberstein a speculat si decizia greu de inteles a lui Traian Basescu de a bloca la infinit numirea lui Adrian Cioroianu in locul demisionarului Mihai-Razvan Ungureanu.

In fond, cu ce a gresit Cioroianu ca sa fie tratat ca un ciumat? Tanarul istoric nu e nici Morega, nici Oana Zavoranu, sa-ti fie rusine sa intri cu el prin saloanele europene. Ba dimpotriva, Cioroianu e unul dintre putinii politicieni si tineri, si rezonabili, si cultivati. In orice caz, e peste celebra „blonda de la Integrare”, propusa de Basescu in urma cu vreo doi ani!

„Noul Tariceanu”, brandul propus de PNL si creat de cuplul Finkelstein-Silberstein, presupune si multe riscuri. Operatiile succesive pe care le fac americanii pe gena politica a liderului PNL ar putea duce la un rezultat imprevizibil. Am inteles: au luat o bucata de ici, una de colo, le-au cusut si le-au bagat intr-un aparat-minune.

I-au pus gura lui Basescu, freza lui Cattani, vocea lui De Niro si i-au lasat „fata europeana” asa cum era. Acum apropie electrozii si deschid racla, din cand in cand, sa vada ce iese din combinatia asta fatala. Iar Tariceanu - zbang!, loveste la Externe. Buuun, isi zic americanii, suntem in grafic.

Problema e daca, atunci cand l-au lipit bucata cu bucata, au avut grija sa-i extirpe organele bolnave: plamanul mincinos, inima cu biletele, ficatul cu turbine Portile de Fier si rinichii care functioneaza pe baza de benzina Rompetrol. Daca i-au schimbat doar carcasa si i-au pastrat tumorile interne, atunci e jale.

Si pentru noi, cetatenii romani cu drept de vot amanat pana la Sfantu’-Asteapta, dar si pentru el, personajul inchegat la masina de cusut. Ar fi bine ca din experimentul Finkelstein-Silberstein sa rezulte un politician - in sfarsit - onest, nu un Frankenstein politic!