Cele mai recente aparitii la Polirom

de     HotNews.ro
Joi, 22 martie 2007, 0:00 • 1. Stelian Turlea
  Darul Ioanei

  Editie cartonata
  Prefata de Daniel Cristea-Enache
  Colectie: Fiction Ltd

  „Pe structura tare, incasabila a unui erou care vede, ca si predecesorii lui camilpetrescieni, idei, creste Darul Ioanei: un roman solid si original, epic la modul polifonic si cu adincimi psihologice care asteapta sa fie explorate.” (Daniel Cristea-Enache)

  „Orice text scris de mina lui Stelian Turlea este inteligent si captivant, are ritm si un patetism sobru, de un desavirsit bun-gust. Acestea sint si insusirile romanului Darul Ioanei, scris in 1976 si revizuit in 2006. Stelian Turlea este, prin formatie si sensibilitate, un autor din vremea noastra, care scrie insa atragator, ca autorii de altadata.” (Alex. Stefanescu)

  Stelian Turlea (n. 1946) a absolvit studii de filologie si filosofie. A fost redactor de politica externa (revista Lumea), a condus, dupa 1989, revistele Lumea si Zig-Zag, ziarul Meridian, apoi a lucrat in televiziune, ca sef al departamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la ProTV, iar din 2000 este senior editor al Ziarului de duminica.

  A debutat in volum in 1980, cu La nord si la sud de Tejo. A publicat noua romane, opt carti pentru copii si zece carti de publicistica. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003) si Premiul Asociatiei Editorilor din Romania pentru literatura pentru copii (2005). • 2. F.M. Dostoievski
  Demonii

  Editie cartonata
  Traducere din limba rusa de Nicolae Gane
  Colectie: Biblioteca Polirom

  „Cartea pe care ar trebui s-o citeasca oricine pentru a intelege natura si semnificatia leninismului ramine romanul Demonii al lui Dostoievski.” (Vladimir Tismaneanu)
  „Dostoievski ne este indispensabil: satira lui, asemenea celei a lui Jonathan Swift, denunta egoismul, cruzimea, ipocriziile noastre si, mai presus de orice, aceasta infirmitate care este constiinta de sine.

  Acest Shakespeare al romancierilor isi inzestreaza personajele cu o intensitate a trairii pe care doar operele Marelui Will au atins-o si, in plus, le face sa poarte povara rusinii, un lucru pe care Shakespeare nu a fost capabil sa-l realizeze.” (Harold Bloom )

  F. M. Dostoievski (1821-1881) este unul dintre cei mai importanti scriitori ai lumii, a carui opera este o stralucita replica literara si filosofica la criza sociala si spirituala a vremii sale.

  In plan biografic, momentul crucial al vietii lui Dostoievski l-a reprezentat anul 1849, cind a fost arestat si condamnat la moarte pentru participarea la intrunirile unui cerc de tineri fourieristi (condus de Mihail Petrasevski), in cadrul carora se purtau discutii subversive.

  Impreuna cu ceilalti detinuti, este transportat in piata unde aveau loc executiile si trecut prin toata procedura de anuntare a condamnarii la moarte prin impuscare. Doar in ultimul moment s-a anuntat ca tarul le-a comutat pedeapsa in munca silnica si deportare. Pina in momentul arestului fusese plasat de critica in umbra lui Gogol.

  Nuvelele Oameni sarmani (1846), Nopti albe (1848), Netoska Nezvanova (1849) descriu suferintele omului „mic” ca tragedie sociala. Romanul Amintiri din Casa Mortilor (1861-1862) este o carte de cotitura, care prezinta destinul tragic si demnitatea omului aflat in detentie.

  Seria capodoperelor incepe cu romanul Crima si pedeapsa, publicat in 1866, urmat de Idiotul (1868-1869), Demonii (1871-1872), Adolescentul (1875) si Fratii Karamazov (1879-1880). Cartile sale sint traduse si comentate in toata lumea, dupa ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru si filme celebre. • 3. Roddy Doyle
  Paddy Clarke ha, ha, ha

  Traducere din limba engleza si note de Ionut Chiva
  Colectie: Biblioteca Polirom

  Paddy Clarke ha, ha, ha este povestea unui baiat care traieste intr-un cartier muncitoresc, la inceputul anilor ’60. Impreuna cu tovarasii lui, Paddy cutreiera strazile, jucindu-se de-a cowboyii si indienii, facind funeralii vikinge sobolanilor morti, scriindu-si numele in cimentul proaspat sau dind foc la te miri ce.

  Iar autorul surprinde senzatiile si limbajul copiilor cu o naturalete remarcabila, fara artificii sau sentimentalisme. Tot ce-si doresc acestia este sa se intimple ceva, orice, inainte de a realiza ca lumea se va schimba pentru totdeauna, si nu in bine.

  Cind isi da seama ca parintii lui sint pe cale sa se desparta, Paddy sta treaz cite o jumatate de noapte, soptind intruna formula magica „Terminati, terminati!”.

  Strategia nu functioneaza, insa credinta lui naiva reuseste in mod miraculos sa destabilizeze prejudecatile cititorului, introducindu-l in universul fermecat si fermecator al unui copil care incearca sa inteleaga lumea adultilor.

  Roddy Doyle (n. 1958, la Dublin) este romancier, dramaturg si scenarist. Primul sau roman, The Commitments, a fost publicat cu mare succes in 1987 si ecranizat de Alan Parker, al carui film a fost distins cu un premiu BAFTA.

  The Snapper (1990) a fost la rindul sau adaptat pentru marele ecran, in regia lui Stephen Frears, ca si The Van (1991), roman nominalizat la Booker Prize, pe care Doyle il va obtine doi ani mai tirziu pentru Paddy Clarke ha, ha, ha, cartea cea mai bine vinduta din intreaga istorie a acestui prestigios premiu.

  Dintre celelalte romane ale sale mentionam The Woman Who Walked Into Doors (1996), A Star Called Henry (1999), Oh, Play That Thing (2004), Paula Spencer (2006). • 4. James C. Scott
  In numele statului

  Modele esuate de imbunatatire a conditiei umane
  Traducere de Alina Pelea
  Colectie: Opus. Stiinte politice

  In numele statului reprezinta un periplu istoric si comparativ impresionant, desfasurat pe parcursul a trei secole si de-a lungul mai multor continente.

  O lucrare de o eruditie exceptionala, in care detaliile edificatoare ni se releva stralucit si, in acelasi timp, o solida critica asumata a arogantei planificatorilor statali, preocupati de ordine, simplitate, progres si increzatori in superioritatea viziunii lor.

  In locul acestor planuri abstracte, simplificatoare si totalizatoare, de imbunatatire a conditiei umane - planuri bine intentionate care au luat, adesea, o turnura complet gresita -, Scott ofera o pledoarie in sprijinul intelegerii si respectarii uriasei complexitati a sistemelor naturale si sociale si al unor forme de interventie flexibile, descentralizate si bazate pe experienta.

  Desi critic la adresa statului, volumul nu argumenteaza in favoarea multumirii de sine ori a resemnarii, ci a metodelor care pot sa mobilizeze - si nu sa ignore sau sa refuze - cunoasterea practica a cetatenilor de rind.

  Din cuprins:
  Statul si proiectele sale de lizibilitate si simplificare • Natura si spatiul • Orasele, oamenii si limba • Ultramodernismul autoritar • Orasul ultramodernist: un experiment si o critica • Partidul revolutionar: un proiect si o analiza • Ingineria sociala a asezarilor si productiei rurale • Colectivizarea sovietica si visurile capitaliste • Satele

  planificate si stramutarea fortata in Tanzania: estetica si miniaturizare • Imblinzirea naturii: o agricultura a lizibilitatii si simplitatii • Simplificari superficiale si cunoastere practica: mētis

  James C. Scott (n. 1936) este profesor de stiinte politice la Universitatea Yale, director al programului de studii agrare din cadrul aceleiasi universitati, membru al Academiei Americane de Arte si Stiinte si al Consiliului pentru Studii dedicate Asiei de Sud-Est la Yale Center for International and Area Studies, presedinte al Asociatiei de Studii Asiatice (1997-1998).

  Intre domeniile sale de cercetare se numara economia politica, ideologiile, revolutiile sau politicile agrare.

  De acelasi autor: Comparative Political Corruption (1972); The Moral Economy of the Peasant: Subsistence and Rebellion in Southeast Asia (1976); Weapons of the Weak: Everyday Forms of Peasant Resistance (1985); Domination and the Arts of Resistance: The Hidden Transcript of Subordinate Groups (1990). • 5. Harry Beckwith
  Ce doresc clientii nostri
  Ghid pentru dezvoltarea afacerii

  Traducere de Kiki Vasilescu
  Colectie: Cariera. Succes. Performante. Practic

  Ati ales un sediu elegant si l-ati mobilat cu gust. Ati creat o identitate de companie care reflecta cum nu se poate mai bine caracteristicile afacerii pe care o conduceti si ati trimis machete publicitare la toate revistele de specialitate. V-ati instruit angajatii in cadrul unor programe de training. Cu toate acestea, firma nu are succesul naucitor pe care l-ati preconizat.

  De ce? Probabil ca ati uitat un lucru esential: clientii. Pentru a putea reusi in afaceri, trebuie sa le cunoasteti asteptarile, preferintele si antipatiile. Harry Beckwith, un reputat specialist in marketing, va ofera aceasta sansa. Dupa ce veti citi Ce doresc clientii nostri, veti putea vinde orice, oricui.

  Din cuprins:
  Posibilele dumneavoastra afaceri • Cele 14 principii ale planificarii • Efectul placebo al marketingului • Ce stiu clientii potentiali • O descoperire surprinzatoare • Cum sa va exprimati ca un profesionist • De ce superlativele esueaza lamentabil • Puterea lui „tu” • Cea mai rapida cale de a fi crezut • O stratagema pentru a va

  imbunatati prezentarea • Intelegerea simbolurilor • Banii nu pot cumpara loialitatea • Zece reguli de comportament in afaceri

  Harry Beckwith, absolvent al Universitatii Stanford, are o experienta de peste doua decenii in domeniul publicitatii si marketingului, fiind unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in strategia de brand. A fondat si conduce firma Beckwith Partners, printre ai carei clienti se numara companii precum Microsoft, Hewlett-Packard sau ABC.

  Prima sa carte, Selling the Invisible (Warner Books, 1997), a fost tradusa in 24 de limbi si face parte din bibliografia obligatorie a multor universitati din Statele Unite, clasindu-se recent pe locul 5 intr-un top al celor mai bune lucrari de business si management din toate timpurile.

  Alte volume publicate: The Invisible Touch: The Four Keys to Modern Marketing (Texere Publishing, 2001), You, Inc.: The Art of Selling Yourself (in colab., Warner Books, 2007). • 6. Erzsebet-Maria Reinhart
  Ghid de conversatie roman-maghiar

  Colectie: Limbi straine

  Lucrarea se adreseaza celor care doresc sa invete limba maghiara, sa-si insuseasca cele mai uzuale constructii si sintagme intilnite in vorbirea cotidiana: formule de salut, prezentare, profesia, intrebari uzuale, culori, timpul, calatoria, la cumparaturi, banca, posta, la farmacie si la medic.

  Ghidul este un instrument indispensabil turistilor care calatoresc in Ungaria, oamenilor de afaceri, persoanelor care vor sa lucreze sau sa studieze in Ungaria sau care intra contact cu vorbitori de limba maghiara si, in egala masura, studentilor.

  Din cuprins:
  Formule de salut • Calatoria • La hotel • La banca • La medic • Notiuni de gramatica

  Erzsebet-Maria Reinhart este conferentiar la Catedra de Hungarologie a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti. Este autoarea Dictionarului pentru turisti roman-maghiar/maghiar-roman (Budapesta, 2003) si a Dictionarului maghiar-roman (Carocom, Bucuresti, 2005).

  De asemenea, a publicat carti pentru copii in romana si maghiara si a tradus mai multe volume de povestiri si piese de teatru. • 7. Crina Leon
  Ghid de conversatie roman-norvegian

  Editia a II-a revazuta si adaugita
  Colectie: Limbi straine

  Lucrarea se adreseaza celor care doresc sa invete limba nervegiana, sa-si insuseasca cele mai uzuale constructii si sintagme intilnite in vorbirea cotidiana: formule de salut, prezentare, profesia, intrebari uzuale, culori, timpul, calatoria, la cumparaturi, banca, posta, la farmacie si la medic.

  Ghidul este un instrument indispensabil turistilor care calatoresc in Norvegia, oamenilor de afaceri, persoanelor care vor sa lucreze in Norvegia sau care iau contact cu vorbitori de limba norvegiana si, in egala masura, studentilor.

  Din cuprins:
  Formule de salut • Calatoria • La hotel • La banca • La medic • Notiuni de gramatica

  Crina Leon (n. 23 august 1981, Cluj-Napoca) este licentiata a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, specializarea engleza-norvegiana, promotia 2003. In 2004 a absolvit Masterul in Studii culturale britanice la aceeasi facultate. A urmat cursurile Scolii de vara a Universitatii din Bergen, Norvegia, 2002.

  A predat limba norvegiana la facultatile de Litere ale universitatilor „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si „Al.I. Cuza” din Iasi, iar in prezent este doctorand al universitatii iesene.


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  210 vizualizari


  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.  powered by
  developed by