La peste 60 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, probabil ca dictaturile comuniste ar fi disparut, iar Europa ar fi trait in pace. Dar europenii ar fi fost mai putin flexibili si deschisi catre vecinii lor.

Pierderi economice

In perioada vacantelor, avionul ar fi fost in continuare prea scump, iar autoturismele ar fi format kilometri de cozi la frontiere din cauza procedurilor de verificare a pasapoartelor.

Cele 312 milioane de europeni care acum platesc cu euro ar fi utilizat in continuare bancnote si monede nationale. Daca nu ar fi existat UE, nu ar fi existat Piata unica europeana. Chiar daca statele europene ar fi decis in favoarea renuntarii la majoritatea drepturilor vamale, cel mai probabil numeroase obstacole ar fi impiedicat in continuare libera circulatie a marfurilor.

„Fiecare economie ar fi incercat sa functioneze potrivit principiului: exporta cat de mult poti si importa doar ceea ce-ti este intr-adevar necesar”, apreciaza Josef Janning, specialist pe probleme europene si eurocomunitare in cadrul Fundatiei germane Bertelsmann.

Preturile ar fi fost mai mari

Daca nu ar fi existat UE, monopo-lurile in domeniul energetic si al telecomunicatiilor s-ar fi perpetuat. Din cauza lipsei concurentei si a frac-tionarii pietelor, preturile ar fi fost mai ridicate si, prin urmare, puterea de cumparare a cetatenilor ar fi fost mult mai scazuta.

Mult mai putini tineri europeni s-ar mai fi dus in alte state pentru a-si face studiile, in cazul in care nu ar fi existat acorduri reciproce de recunoastere a diplomelor. In plus, nici Cupidon nu ar fi stat la fel de bine, pentru ca barierele frontierelor ar fi impiedicat formarea cuplurilor mixte, din cetateni din state europene diferite.

Absenta UE si a liberei circulatii a persoanelor ar fi afectat serios si pietele muncii din statele europene. Chiar daca acest lucru se petrece si in prezent, fara UE mult mai multe state s-ar fi confruntat cu probleme in gasirea de personal calificat in anumite sectoare, cum ar fi cel sanitar sau al constructiilor.

Integral in Evz