Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European a adoptat, miercuri, un amendament depus de o eurodeputata socialista din Grecia, potrivit caruia utilizatorii de roaming din Romania si Bulgaria ar urma sa plateasca mai mult decat ceilalti europeni, pentru aceleasi serviciu, timp de doi ani.

Legislativul comunitar analizeaza varianta scaderii cu pana la 70% a tarifelor de roaming, ca urmare a preturilor exagerate impuse de furnizori.

Europarlamentarul grec Katerina Batzeli a cerut o derogare pentru ultimele state care au aderat la UE, pe motiv ca piata de telefonie mobila in Romania si Bulgaria este imatura si are nevoie de investitii in scopul dezvoltarii retelelor.

Totodata, ea a cerut monitorizarea de catre Comisia Europeana a preturilor din piata interna si realizarea unei analize de impact a aplicarii acestei reglementari, in termen de doi ani.

Amendamentul Katerinei Batzeli a fost adoptat de catre Comisia economica a PE cu sprijinul popularilor si socialistilor, singurii care s-au opus fiind liberalii europeni.

„Argumentul privind necesitatea unor investitii considerabile in infrastructura nu mi se pare relevant, din moment ce, in prezent, retelele de telefonie mobila acopera cvasitotalitatea teritoriului Romaniei", a subliniat eurodeputatul PNL Adina Valean, care a semnalat situatia, inclusiv ministrului comunicatiilor.

Valean considera „bizar, daca nu suspect, ca un parlamentar european sa solicite o derogare pentru un alt stat membru, in conditiile in care statul vizat nu doreste acest lucru".

Amendamentul poate fi blocat

Actul normativ privind plafonarea tarifelor de roaming este in plin proces legislativ, amendamentul adoptat de Comisia economica a PE putand fi eliminat in Comisia de industrii si energie, pana la votul final, programat pentru luna mai.

Mai mult, Adina Valean i-a trimis o scrisoare in acest sens ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, prin care ii solicita sa informeze europarlamentarii romani din toate grupurile politice asupra pozitiei oficiale a tarii noastre.

„Europarlamentarii romani trebuie sa actioneze unitar si sa sustina interesul cetatenilor lor in grupurile politice din care fac parte", a spus Valean.

147 milioane de cetateni sunt afectati de tarifele uriase

Regulile competitiei pe o piata libera nu au functionat in domeniul roamingului, in sensul reducerii naturale a preturilor - arata specialistii.

147 milioane de cetateni europeni sunt afectati in prezent de costurile nejustificat de mari, netransparente si suspect de asemanatoare intre operatorii din statele membre ale UE.

Propunerea de reglementare in domeniul roamingului in retelele publice de telefonie mobila a fost avansata spre adoptare de catre Comisia Europeana, in procedura de codecizie, Parlamentului European si Consiliului.

Sunt stabilite limite de pret pentru costurile angro, pentru convorbirile locale (in tara in care se afla utilizatorul de roaming), la dublul pretului mediu la nivel comunitar, iar pentru convorbirile internationale (in alte state membre, inclusiv tara de origine), la triplul pretului mediu la nivel comunitar.

Limita pretului de retail este stabilita la 130% din pretul angro. Propunerea incurajeaza si transparenta preturilor, in sensul obligarii furnizorilor de servicii de roaming de a informa utilizatorii, la cerere, prin sms sau voce, de costurile practicate.

Un articol de George Radulescu, Daniela Filipescu

Integral in Adevarul