Desi trecerea terenurilor din extravilan in intravilan este un proces anevoios, care necesita timp si bani, acest lucru a devenit o adevarata afacere pentru investitorii imobiliari romåni, in ultimul timp.

Analistii imobiliari se asteapta ca pretul terenurilor extravilane sa creasca cu påna la 40% in acest an, iar al celor intravilane, cu aproximativ 20%.

Zonele propice pentru dezvoltarea unui business de succes pe astfel de terenuri sunt cele din apropierea Capitalei, precum Popesti Leordeni sau Pantelimon, dar si cele din jurul marilor orase, acolo unde exista cai de comunicatie.

Investitorul cumpara terenul, il introduce in intravilan, il transforma, apoi il vinde mult mai scump si obtine profit.

Terenul intravilan este, in unele cazuri, chiar de zece ori mai scump decat cel extravilan, pentru ca ofera posibilitatea, celui care il achizitioneaza, sa nu mai umble pe la consiliile locale pentru diverse aprobari. Singura autorizare de care mai are nevoie investitorul este cea de constructie.

In schimb, in cazul terenului extravilan, desi acesta este cumparat la un pret considerat de unii „simbolic“, trebuie sa treaca luni bune pana cand acesta poate fi transformat intr-un teren destinat constructiilor.

Zona dicteaza reusita afacerii

„Cel care vrea sa cumpere un teren extravilan agricol si sa-l transforme in intravilan trebuie sa se gandeasca, mai intai, la zona. Terenurile propice sunt acolo unde exista infrastructura, cai de comunicatie.

Intr-adevar, terenul transformat in intravilan poate aduce un profit considerabil investitorului“, ne-a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Acesta a explicat ca o astfel de afacere ar putea merge bine pentru agentii economici care, in prezent, au diverse fabrici in aglomerarile urbane. „De la Uniunea Europeana avem impuse unele constrangeri de mediu pe care trebuie sa le rezolvam in maximum 15 ani.

Una dintre acestea prevede ca toate intreprinderile industriale sa dispara de la orase si sa se mute in afara lor, pentru a evita poluarea aerului si poluarea fonica“, a spus Zilisteanu.

El a adaugat ca patronii acestor intreprinderi pot cumpara un teren in extravilan, pe centura, cu 20 euro/mp si isi pot vinde spatiul din oras cu 1.000 euro/mp. Astfel, ei vor avea resursele necesare pentru a-si construi facilitatile.

Afacerea merge bine si in cazul persoanelor fizice, care vor sa-si construiasa o casa. „Se va crea zona metropolitana, al carei proiect nu a fost, inca, finalizat. Poate fi un business bun pentru o persoana care stie ca acolo va fi, in 2-3 ani, un adevarat spatiu urban“, a adaugat analistul imobiliar.

Si Liviu Ureche, membru in Comisia europeana pentru elaborarea standardelor imobiliare, apreciaza ca pretul terenurilor in extravilan va creste cu circa 25% pe an, in urmatorii ani.

„Este o afacere sa treci terenul in intravilan si apoi sa-l vinzi. Diferentele de pret sunt semnificative. Spre exemplu, un teren extravilan costa cativa euro pe metru patrat, iar unul intravilan poate fi de zece ori mai scump, in unele zone“, a spus Ureche.

Integral in Gardianul