Duminica, 25 martie 2007, Elton John implineste 60 de ani. Cu aceasta ocazie artistul va sustine un concert la Caesars Palace, in Las Vegas.

Elton John este unul dintre cele mai mari staruri ale muzicii pop din anii ’70. Mobilitatea sa combinata cu maiestria, farmecul personal si impresionantele spectacole sustinute l-au facut sa devina unul dintre cei mai populari artisti.

Spre deosebire de multe alte staruri ale muzicii pop, John a reusit sa-si mentina popularitatea, avand in fiecare an, din 1970 pana in 1996, cel putin o melodie in topul celor mai bune 40 de piese.

Pe parcursul acelei perioade, artistul a avut si crize temporare in ceea ce priveste vanzarile si creativitatea, precum si momente in care nu a fost pe placul criticilor, a avut conflicte cu textierul sau Bernie Taupin si a fost implicat in diferite scandaluri.

Are muzica in sange

John este fiul unui fost trompetist din Royal Air Force, iar numele sau de botez a fost Reginald Kenneth Dwight. A inceput sa cante la pian la varsta de 4 ani, iar la 11 ani a castigat o bursa la Royal Academy of Music. Dupa 6 ani de studiu, cantaretul a parasit academia cu intentia de a patrunde pe piata muzicala.

In 1961, artistul s-a alaturat trupei Bluesology, impartind-si timpul intre a canta cu trupa, a sustine concerte solo la un hotel local si a indeplini comisioane pentru o firma cu activitate editoriala din Londra.

In 1966, Bluesology a devenit trupa de sprijin a lui John Baldry si a inceput sa sustina concerte in cabaretele din Anglia. Frustrat din cauza controlului pe care il detinea Baldry asupra trupei, viitorul star pop a hotarat sa caute o alta trupa careia sa i se alature.

Artistul a picat testele de solist vocal date de Liberty Records pentru King Crimson si Gentle Giant. In ciuda acestei nereusite, a inceput sa compuna muzica pentru versurile lui Bernie Taupin. La cateva luni dupa aceasta, Dwight si-a schimbat numele in Elton John, luand numele de la saxofonistul Elton Dean si prenumele de la John Baldry.

John si Taupin au fost angajati de Dick James pentru a compune piese pentru DJM in 1968. Taupin scria deseori versurile unei piese in circa o ora, iar apoi John compunea linia melodica fara a modifica versurile. Cateodata John reusea sa faca acest lucru si intr-o jumatate de ora.

In urmatorii doi ani, cei doi au compus piese pentru cantareti ca Roger Cook si Lulu.

Primele semne ale succesului

Incepand din vara anului 1968, John a inceput sa inregistreze melodii care sa apara sub numele lui. De obicei, aceste piese erau rock si erau "imprumutate" altor solisti. Exemple de astfel de melodii sunt "I've Been Loving You Too Long" si "Lady Samantha”, date lui Philips, si care s-au vandut bine.

In iunie 1969, John a realizat albumul sau de debut “Empty Sky”, care a fost apreciat de critici, insa a inregistrat vanzari slabe.

Pentru cel de-al doilea album, John si Taupin i-au angajat pe producatorul Gus Dudgeon si pe adaptatorul Paul Buckmaster, care au contribuit la mareata ascensiune a lui Elton John in topuri. In luna august 1970, Elton a sustinut primul sau concert american la Troubadour in Los Angeles, in urma caruia a fost foarte apreciat. Elton John a inceput sa urce in top 10 cu single-ul "Your Song".

Inregistrat cu trupa sa - formata din basistul Dee Murray, tobosarul Nigel Olsson si chitaristul Davey Johnstone - albumul “Honky Chateau” a devenit primul sau album care a stat timp de cinci saptamani in fruntea Top 10.

Hituri pe banda rulanta

Elton John la tinerete (foto:my.opera.com)

Intre 1972 si 1976, “masina de hituri” a lui John si a lui Taupin a fost de neoprit. "Rocket Man" a inceput seria celor 16 hituri consecutive de Top 20 - incluzand "Crocodile Rock," "Daniel," "Bennie and the Jets," "The Bitch Is Back," si "Philadelphia Freedom".

De asemenea, “Honky Chateau” a dat startul unui sir de 7 albume de top: “Don't Shoot Me I'm Only the Piano Player” (1973), “Goodbye Yellow Brick Road” (1973), “Caribou” (1974), “Greatest Hits” (1974), “Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy” (1975), “Rock of the Westies” (1975) - care a primit fiecare discul de platina.

In 1974, John a co-scris single-ul de revenire a lui John Lennon, “Whatever Gets You Through the Night”, si l-a convins pe Lennon sa cante alaturi de el pe scena de Ziua Recunostintei la Madison Square Garden - aceasta fiind ultima interpretare live a lui Lennon. In 1975 “Captain Fantastic” a devenit albumul numarul unu in topurile americane.

Dupa realizarea acestui album, John a modificat componenta trupei sale, aceasta cuprinzandu-i pe Johnstone, Quaye, Roger Pope, Ray Cooper si pe basistul Kenny Passarelli; “Rock of the Westies” a fost primul album lansat dupa schimbarea trupei.

La mijlocul anilor ’70, concertele lui Elton John devenisera extraordinar de populare, ca si single-urile si albumele. Artistul a continuat sa compuna si sa inregistreze intr-un ritm alert pana in 1976.

In acel an, John a dezvaluit intr-un interviu ca este bisexual; mai tarziu a recunoscut ca acea marturisire a fost un compromis, mai ales pentru ca nu a avut curajul sa recunoasca ca este homosexual. Multi fani au reactionat intr-un mod negativ in momentul in care au aflat orientarea sexuala a artistului, iar la sfarsitul anilor ‘70 numarul acestora a inceput sa scada.

Dupa aceasta, John a anuntat ca nu va mai sustine concerte live si ca va incepe sa lanseze doar cate un album pe an. Relatia dintre artist si Taupin a inceput sa se strice dupa lansarea in 1976 a dublului album “Blue Moves”, iar textierul a inceput sa scrie pentru alti muzicieni.

Alcool, droguri si rock

John a revenit in 1978 cu albumul “A Single Man”, scris de Gary Osborne. In acel an, Elton John a revenit la interpretarile live. In 1979 John a sustinut un turneu, in care a fost insotit doar de Ray Cooper.

John s-a reunit cu Taupin pentru albumul “21 at 33” din 1980. Single-ul "Little Jeannie" de pe acest album a urcat imediat in topurile americane.

In 1981 artistul a semnat un contract cu casa de productie Geffen Records, iar albumul realizat in colaborare cu aceasta, “Jump Up!” a primit discul de aur.

Pe parcursul anilor ’80, melodiile albumelor lui Elton John au fost mereu prezente in top 40; adesea, piese ca "Sad Songs (Say So Much)" (1984), "Nikita" (1986), "Candle in the Wind" (1987), si "I Don't Want to Go On With You Like That" (1988) au urcat in top 10. In vreme ce cariera sa a continuat sa fie una de succes, viata sa personala s-a aflat in dezordine.

Incepand cu 1975, Elton John a inceput sa consume alcool si cocaina in cantitati mari, situatia agravandu-se pe parcursul anilor ’80. In 1984 a luat o decizie surprinzatoare si s-a casatorit cu Renate Blauel. Cei doi au ramas impreuna timp de patru ani, cu toate ca John a recunoscut mai tarziu ca si-a dat seama ca este homosexual inainte de a se casatori.

De la droguri la actiuni de caritate

In 1986, cantaretul a suferit o interventie chirurgicala la gat, dar dupa ce s-a vindecat a continuat sa consume alcool si cocaina. In 1990, John s-a luptat cu dependenta de droguri si cu bulimia, trecand si printr-o operatie de implant de par. Incepand cu anul 1991, John a devenit mai cumpatat, iar in 1992 a infiintat Fundatia SIDA Elton John.

Acesta a anuntat atunci ca va dona acestei fundatii toate veniturile obtinute din drepturile de autor pentru piesele sale.

In 1992, John a reinceput sa inregistreze si a realizat albumul “The One”. Acesta a ocupat locul opt in topurile americane si a primit doua discuri de platina. “The One” a fost unul dintre albumele cu cel mai mare succes ale lui John si datorita lui cariera cantaretului a renascut.

Elton John si Taupin au semnat in 1992 un contract de aproape 39 milioane de dolari cu Warner/Chappell Music. In 1994, John a colaborat cu textierul Tim Rice pentru piesele care au constituit coloana sonora a desenelor animate “The Lion King”.

Piesa "Can You Feel the Love Tonight" a primit Premiul Academei pentru cea mai buna melodie originala, iar Elton a primit premiul Grammy pentru cea mai buna voce masculina a muzicii pop.

In 1997, indurerat de pierderea bunei sale prietene, Printesa Diana, Elton John a compus si interpretat faimoasa melodie "Candle in the Wind". Piesa a avut un succes urias, fiind vandute in Statele Unite in prima saptamana de la lansare peste trei milioane de copii.

Toate castigurile obtinute de pe urma vanzarii discului au fost donate fundatiei caritabile care ii poarta numele Printesei Diana.

Elton John in prezent (foto:multinet.com)

In luna noiembrie a anului 2002, Sir Elton John a hotarat sa adune rezultatele a 32 de ani de muzica si a realizat albumul “Greatest Hits 1970-2002”, in care au fost stranse cele mai reprezentative piese din acea perioada.

Mai tarziu, in 2005, Elton John s-a hotarat sa dea lovitura pe micul ecran cu un serial intitulat "Him and Us”. Filmul a fost inspirat din viata amicilor sai Mick Jagger, David Bowie si Rod Stewart. In luna decembrie a aceluiasi an, Elton John si iubitul lui, David Furnish, cu care avea o relatie de 12 ani, s-au casatorit.

La ceremonie au fost prezenti parintilor lor, mama si tatal vitreg al lui Elton John, Sheila si Fred Farebrother, si parintii lui David Furnish, Gladys si Jack.

Artistul continua sa fie apreciat de milioane de oameni din intreaga lume si multe dintre piesele sale - incluzand “Your Song”, “Rocket Man”, “Goodbye Yellow Brick Road”, si “Don't Let the Sun Go Down on Me” - au devenit adevarate standarde ale muzicii pop contemporane.