Am fost saptamana trecuta pe Litoralul romanesc, pentru contractari.

Mamaia era frumoasa, insorita, dar... pustie! In general, hotelurile erau inchise, spatiul verde inca neamenajat.

Cele cateva hoteluri de 3 si 4 stele din Mamaia au sentimentul unui sezon foarte bun, pentru ca au ramas cu cererile TUI de anul trecut, care ar trebui anulate.

Vorbim de cateva hoteluri, pentru ca numarul turistilor germani in Mamaia - 2007 nu va depasi, probabil 20.000 - Neckerman, I.T.S., InterTouring si alte cateva mici agentii germane, cu patroni de origine romana.

Cei cu care am discutat erau destul de aerieni, pe de o parte „multumiti“ de contractele facute (?), pe de alta parte, speriati de ceea ce le rezerva viitorul.

Dupa un an - 2006 - in care imaginea Litoralului a cazut, efectiv, iar Albena si Nisipurile de Aur tind sa devina noile stele ale turismului... romanesc, cei mai multi sunt destul de pesimisti pentru anul 2007.

Cu toate acestea, in Mamaia sunt... 3 grupari patronale in domeniul hotelier, in asa fel incat sponsorizarea ANT pentru participarea la Targul de Turism Bucuresti (4-6 Mai 2007) nu a stiut unde sa fie adresata!

Singurul proiect al ultimului an, „Comisia pentru un Litoral mai bun“, s-a miscat la initiativa a doi lideri ANAT, Corina Martin si Dragos Anastasiu.

ANT nu stie daca si cum va promova Litoralul in 2007, dar nici nu o intreaba nimeni dintre hotelieri?!

Ce prevad eu pentru 2007? Scadere, evident atat la straini (TUI-ul a anuntat deja din 2006), cat si la romani!

Probleme? Imaginea - care este extrem de proasta (nu realitatea, ci perceptia conteaza!) si, evident, lipsa de promovare, scaderea increderii romanilor in litoralul romanesc si, nu in ultima instanta, acerba concurenta pe care o face litoralul bulgaresc, din punct de vedere al calitatii serviciilor si al pretului.

Nu trebuie sa fim nici pesimisti, nici optimisti, ci realisti, si sa intelegem ca trebuie sa ne focalizam pe cateva elemente: definirea „brandului“ Romania si o promovare inteligenta, interna si externa.

Pana atunci, Autostrada Soarelui e partial... inchisa!