Exista doua boli de care nici Europa nu pare capabila sa ne vindece: „descurcareala” si lipsa de responsabilitate. „Descurcaretii” nascocesc tot felul de combinatii ilegale, intr-un contratimp flagrant cu Europa secolului XXI. Iresponsabilii au talentul formidabil de a gasi justificari pentru toate tembelismele lor.

• PNL-istul sef de la Gorj (Dan Ilie Morega) si o PD-ista fruntasa de la Timis (Cornelia Codescu) sunt acuzati ca-si trimit oamenii „la produs”. Iar sistemul pare generalizat la nivelul tarii, la fel cum era si pe vremea PSD.

Mecanismul e simplu - in loc sa aplice legea in relatia cu patronii de firme, politrucii din aparatul de stat practica santajul: ce preferi, 100 de milioane amenda sau 20 de milioane la partid? Sigur ca smecherii au grija ca 10 milioane sa ajunga la partid si 10 in buzunarele proprii... Oricum, nu se factureaza si nu se taie chitanta.

• Primarul liberal din Resita e cercetat pentru luare de mita. Dar ce mita: o vacanta la Marea Adriatica! Au baietii astia o imaginatie... ceva de speriat.

• Folclorul contraataca! Nu se cadea ca acest domeniu atat de indragit sa lipseasca de pe lista potlogariilor de doi lei. In Timisoara care-i detesta atat de aprig pe „mitici”, seful unui ansamblu folcloric finantat vartos de la bugetul judetean face bani frumosi pe la nunti, cantand cu instrumentele poporului.

• Parintii unui soldat impuscat in decembrie ‘89, in masacrul de la Otopeni, sunt purtati pe drumuri pentru a-si primi drepturile legale. Drepturi pe care pana acum, timp de 17 ani, le-au incasat fara probleme. Acum, ei trebuie sa demonstreze cu martori ca fiul lor a fost ucis la Revolutie.

Sigur ca se impunea separarea victimelor si a revolutionarilor autentici de impostori, dar nu ajungand la alte aberatii. Cum sa-i pui pe parintii aceia amarati sa umble prin tara, sa caute martori ai mortii fiului lor?

In cazul militarilor morti din decembrie ‘89, erau suficiente trei documente: certificatul de nastere, cel de deces si livretul militar. Si, eventual, un ordin de zi pe unitatea din care facea parte nefericitul.

• Pensionarii au inceput sa-si primeasca pensiile pe card. Buna treaba! Mai rau e ca bietii oameni, mai ales prin sate ori targusoare uitate de lume, n-au vazut „picior” de bancomat! Si ia rata, si du-te la targ cu plasa de rafie burdusita cu carduri stranse de pe ulita, basca lista cu coduri secrete scrise la vedere, cu creionul chimic...

S-a gandit vreun destept de la Ministerul Muncii in ce situatie ii pune pe bietii pensionari?

• In Prahova, mai multi copii au ramas fara alocatie pentru ca „la centru” s-a stricat sistemul informatic. A picat calculatorul. Copiii generatiei on-line stiu un singur lucru: ca li s-a lungit gatul de foame.

• O batrana din Arges alearga de la un ghiseu la altul, dar peste tot i se spune senin, ca in proza sud-americana: „Nu stiu, mamaie, ce sa-ti zic, in arhivele noastre figurezi ca moarta”.

Batranei i se poate elibera oricand un certificat de deces, nu insa si hartiile de care are nevoie cata vreme mai e, totusi, vie.Sunt doar cateva mostre care definesc Romania reala. Acea Romanie care te baga in mormant de viu.