Doar 1% din energia produsa in 2005-2006 a fost vanduta de complexele Rovinari si Turceni pe piata reglementata. Termocentralele de la Rovinari si Turceni au vandut, in 2005, mai bine de doua treimi din energia electrica produsa unor intermediari, prin contracte bilaterale incheiate in afara Pietei Centralizate.

Consecinte: 1. Electrica, societate de stat, a fost nevoita sa cumpere energie de la intermediari si nu direct de la producatorii de stat. Prin urmare, a platit un pret mai mare si a furnizat consumatorilor finali (implicit populatiei) energia la un pret mai mare. 2. Cifrele de afaceri si profiturile intermediarilor s-au inzecit in 2005, fata de 2004.

In cazul diferentei globale dintre cifrele de afaceri, discutam de o suma de aproape 700 de milioane de lei noi - 200 de milioane de euro. Se cuvine sa citam un celebru slogan al fostului ministru al Transporturilor, Traian Basescu: "Aici sunt banii dumneavoastra".

Conform constatarilor de anul trecut ale Corpului de Control al Ministerului Economiei, de pe urma carora au rezultat dosare penale care si acum se cerceteaza la DNA si Parchetul General, Complexul Energetic Rovinari a vandut 72,25% din energia produsa in 2005 prin contracte bilaterale in afara Pietei Centralizate, iar Complexul Energetic Turceni a vandut 68,9% din energie pe aceeasi cale.

Clientii celor doua complexe energetice sunt, in trei cazuri, aceiasi: EGL Power Romania SRL, Romelectro SA si Gevco SRL. Rovinari a mai vandut energie firmelor Ennet Grup SRL, ICPE Electrocond, Imobiliar Construct SA si Grivco SA, iar Turceni a preferat sereleurile Petprod si Beny Alex.

Integral in Gandul