Generosul guvern Tariceanu a dat din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe 2007, destinat asociatiilor si fundatiilor, nu mai putin de 9 miliarde de lei vechi unui ONG infiintat de finul lui Ioan Talpes, controversatul american Larry Watts

• Surpinzator, generozitatea guvernului nu este o premiera, intrucat si anul trecut, guvernul a oferit Centrului Regional PER pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, 9 miliarde de lei vechi

• In total, in conturile fundatiei au intrat in decurs de un an 18 miliarde de lei vechi, bani despre care nu am aflat cum au fost folositi, intrucat ultimul raport publicat de norocosul ONG este pe 2005.

Premierul Tariceanu a dat din bugetul de stat al Romaniei, 18 miliarde de lei vechi unei fundatii infiintate de finul lui Ioan Talpes, Larry Watts. Prin trei hotarari ale executivului, Centrul Regional PER pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est a primit, in total peste 700.000 de dolari

Astfel, conform hotararii nr.

209/2006, "din suma de 900 mii lei (RON) prevazuta in Bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2006 la capitolul 67.01 "Cultura, recreere si religie", titlul 59 "alte cheltuieli", articolul 59.11 "Asociatii si fundatii", suma de 800 mii lei (RON) va fi acordata, in conditiile legii, Centrului Regional PER pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est".

Generozitatea cabinetului Tariceanu pentru fundatia infiintata de Larry Wats nu s-a oprit insa aici.

La sfarsitul anului trecut, in luna octombrie, guvernul a mai acordat Centrului PER, prin hotararea 1520/2006, inca 100 mii RON "pentru finantarea cheltuielilor necesare realizarii programelor convenite".

Ceea ce este interesant este ca potrivit Hotararii de Guvern, "suma acordata si neutilizata pana la data de 10 decembrie 2006 se va restitui in termen de 5 zile la bugetul Secretariatul General al Guvernului". Practic, ONG-ul trebuia sa cheltuie 1 miliard intr-o luna. Buna afacere! Iar lucrurile nu s-au oprit aici.

In urma cu mai putin de o luna, guvernul a acordat Centrului PER tot din bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) pe anul 2007 - 900 de mii RON, adica 9 miliarde de lei vechi.

Cine este Larry Watts?

Pe buna dreptate, se ridica o intrebare de bun simt: cine este Larry Watts?

Istoricul american Larry Watts a fost consilierul personal al lui Ioan Talpes, fostul director al SIE, iar relatiile dintre cei doi au devenit extrem de apropiate dupa ce Talpes l-a cununat pe american. Watts a devenit oarecum "celebru" in Romania, in timpul ultimului mandat la Cotroceni al lui Ion Iliescu, gratie unor scandaluri de notorietate internationala.

Astfel, in 2002, finul lui Watts, Kurt Treptow a fost implicat intr-un scandal legat de pedofilie. Potrivit presei, orgiile se tineau intr-o resedinta a SIE din Iasi, pe care Talpes i-o asigurase lui Treptow pe vremea cand conducea aceasta institutie.

De asemenea, numele lui Larry Watts a fost implicat si in afacerea Willem Matser, oficialul NATO arestat sub acuzatia de spalare de bani in favoarea firmei Tender SA. In februarie 2002, se infiinta la Bucuresti firma Delta Holding SA, in care Larry Watts si sotia sa detineau 10 procente.

Cate 5 procente mai aveau Otilia Ciocarlan, translatoarea lui Matser in timpul sejururilor sale in Romania, si un anume Dorin Enache. Restul de 80 de procente reveneau firmei olandeze Tranwood Europe, detinuta integral de Willem Matser. Delta Holding SA a fost infiintata cu scopul explicit de a derula miliardele de dolari pe care Matser promitea sa le atraga in Romania.

Arestarea sa a compromis comisioanele de sute de mii de dolari, iar Delta Holding SA a ramas doar o fantoma inregistrata oficial pe adresa firmei Prospectiuni SA, apartinand grupului Tender

Relatii cu Romania, dinainte de ?89

Interesant este faptul ca legaturile lui Larry Watts cu Romania dateaza inainte de 1989. Acest lucru reiese din studierea statutului fundatiei infiintate de el si cadorisita generos de guvernul Tariceanu cu miliarde de lei din bani publici.

Cand s-a infiintat PER Romania, Larry Watts deja avea legaturi de 10 ani cu Romania, iar acest lucru reiese din pasaportul sau eliberat la 16 martie 1984 de Ambasada Americana de la Bucuresti.

Integral in Curentul