Corectitudinea actului de justitie este din ce in ce mai alterata de numarul mare de dosare, raportat la numarul judecatorilor si al procurorilor care au lucrat efectiv la ele. Au existat si situatii extreme, in care un judecator a avut de dat sentinte in peste 2.400 de cauze, iar un procuror a avut aproximativ 5.000 de lucrari.

Proiectul Raportului privind starea justitiei pe 2006 arata neputinta sistemului judiciar, in special din cauza numarului scazut de magistrati, proportional cu volumul tot mai mare al cauzelor civile sau penale. Acest raport trebuie finalizat pana la sfarsitul lunii martie, si de el depinde daca Uniunea Europeana va activa clauza de salvgardare in privinta justitiei romane.

Lipsa de profesionalism, cauza sentintelor diferite

Lipsa de profesionalism si interpretarea diferita sau chiar gresita a legii sunt principalele cauze pentru care sentintele instantelor inferioare au fost altele decat cele de la apel sau recurs. Interpretarea diferita a dispozitiilor legale a dus la modificarea hotararilor in proportie de 15,93% la nivelul curtilor de apel, respectiv 14,52% - la nivelul tribunalelor.

Nu mai putin de 13,20% din restituirea cauzelor de la instantele de judecata sau care au condus la achitarea definitiva a inculpatilor trimisi in judecata s-au datorat gresitei interpretari a legii de catre procuror. Raportul CSM aminteste si alte erori datorate modificarilor legislative intervenite in 8,30% din cazuri, precum si aprecierea diferita a gradului de pericol social - 21,20%.

Integral in Adevarul

de Liliana Nastase, Sorin Iordache