Randamentul investitiei in spatii de birouri - circa 7%. Cladirile de birouri se vand cu aproximativ 2.200-2.700 euro/mp, potrivit CBRE, iar randamentele unor asemenea investitii din categoria A se situeaza in jurul valorii de 7%.

Sediile pentru firme situate in zonele bune ale Capitalei se epuizeaza inca din faza in care sunt proiectate. In aceste conditii, cine asteapta finalizarea constructiei cu greu va reusi sa inchirieze cateva sute de metri patrati. Se poate ajunge chiar la situatia in care, desi esti dispus sa oferi o suma mare de bani, sa nu gasesti de unde sa inchiriezi sau cumperi un spatiu corespunzator.

Intr-o asemenea situatie, destul de greu de imaginat, se afla reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). "Am cautat un sediu nou pentru Autoritate, dar n-am gasit nimic disponibil. Abia dupa aceea am realizat ca trebuie sa-ti rezervi locul cu un an inainte", ne-a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.

Pana la urma, Autoritatea a ramas in acelasi sediu din nordul orasului, pe care il ocupa de ani buni de zile. Asta in conditiile in care cladiri de birouri se construiesc la tot pasul, iar investitorii se plang ca nu mai sunt terenuri pentru dezvoltarea de noi proiecte.

La solutia preinchirierii unui spatiu de birouri apeleaza tot mai multe firme, astfel ca tranzactiile de preinchiriere reprezinta astazi aproximativ 40% din totalul contractelor realizate, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta CB Richard Ellis (CBRE). Iar avantajele sunt multiple.

"Firmele se inghesuie sa-si rezerve un loc in viitoarea cladire pentru ca beneficiaza de discounturi semnificative, de 15-20%. Si nu este de neglijat un sediu intr-o cladire bine pozitionata in Bucuresti, pentru care viitorii chiriasi vor plati un tarif lunar chiar mai mic decat minimul de pe piata, adica sub 16 euro/mp", ne-a declarat Mirela Raicu, consultant senior in cadrul companiei Esop.

Integral in Gandul