PD este pregatit sa ii retraga sprijinul politic premierului Calin Popescu Tariceanu si sa ceara PNL sa desemneze un alt premier, iar saptamina asta ar trebui sa se transeze problema relatiei intre Tariceanu si democrati, scrie Cotidianul. Mai mult, Curentul precizeaza de ultimatumul dat de vicepresedintele PNL, Teodor Atanasiu, sefului sau. In schimb, EvZ vorbeste de posibilitatea ca PD si PNL sa continue impreuna la guvernare.

Liberalii preseaza la Tariceanu

„Daca premierul Tariceanu nu ia decizia care sa fie conforma cu prevederile protocolului, evident ca PD poate sa retraga sprijinul primului-ministru si sa ceara PNL sa desemneze un nou prim-ministru“, spune presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, lasind sa se inteleaga ca saptamina aceasta Tariceanu ar trebui sa se hotarasca cu privire la modul in care va arata viitorul guvern restructurat.

Democratii au inceput deja sa intocmeasca un nou program de guvernare, pe structura programului postaderare, la care lucreaza Adriean Videanu, Gheorghe Pogea si Ene Dinga.

Doi dintre apropiatii lui Tariceanu au anuntat ieri ca saptamina aceasta premierul trebuie sa rezolve problema restructurarii, desi Tariceanu a sustinut in mai multe rinduri ca aceasta problema nu este prioritara pentru el. „Sintem, cred, cu doua-trei zile inainte de data in care premierul este obligat sa ia o decizie.

Daca acest Guvern nu mai are majoritate in Parlament, e normal, e democratic ca primul-ministru sa mearga in Parlament cu o formula guvernamentala pentru care sa ceara votul Parlamentului“, sustine de la Bistrita vicepresedintele Teodor Atanasiu. De la Constanta, liderul senatorilor PNL Puiu Hasotti, sustine ca este vorba de patru-cinci zile, dar ca se va intimpla saptamina aceasta.

Ieri, de la Botosani, un alt vicepresedinte al PNL, Varujan Vosganian, a anuntat ca PNL va incepe saptamina viitoare negocieri cu toate partidele parlamentare pe aceasta tema. (Raul Balogh)

Integral in Cotidianul

Atanasiu i-a dat ultimatum premierului

Vicepresedintele PNL Teodor Atanasiu i-a cerut prim-ministrului sa prezinte proiectul restructurarii Guvernului la inceputul acestei saptamani sau sa plece din fruntea Executivului, daca nu va reusi sa obtina sprijinul parlamentar.

Atanasiu a insistat asupra votului de incredere pe care Tariceanu ar trebui sa il ceara de la parlamentari, astfel incat sa se poata legitima in continuare in fruntea Executivului. "Daca obtine acest vot, inseamna ca Parlamentul, democratic, in majoritatea sa, acorda sprijin Guvernului.

Daca nu obtine acest vot, firesc, premierul trebuie sa isi depuna mandatul si sa vina alt premier, sa incerce sa formeze alta majoritate", a declarat Atanasiu. (Dana Carabelea)

Integral in Curentul

PNL si PD incearca sa-si salveze casnicia

Calin Popescu-Tariceanu si Emil Boc au avut vineri seara o incercare de a ajunge la o intelegere politica. Potrivit unor surse liberale si democrate, cei doi au discutat telefonic despre posibilitatea ca PD si PNL sa continue impreuna la guvernare.

Principalul lucru convenit de Tariceanu si Boc a fost sa se pastreze actuala formula guvernamentala cu PNL, PD si UDMR. In ceea ce priveste restructurarea, cei doi s-au inteles sa fie desfiintate doar posturile de ministri delegati. Primul-ministru s-a aratat de acord ca democratii sa-si pastreze acelasi numar de portofolii, ba chiar sa mai primeasca ceva in plus.

Tariceanu a mai cerut ca Adrian Cioroianu sa fie acceptat ca ministru de externe, fara a primi insa un raspuns.

In aceeasi discutie, premierul a mai cerut ca democratii sa nu sprijine o eventuala motiune de cenzura a opozitiei promitand in schimb ca PNL nu va sustine in parlament suspendarea presedintelui Basescu. (Florin Ciornei)

Integral in EvZ