La o saptamana dupa ce a preluat ca interimar si postul de ministru de Externe, Tariceanu relanseaza discutia despre retragerea trupelor din Irak. Premierul a declarat luni ca va face tot ceea de depinde de el pentru retragerea militarilor romani din Irak pana la Craciun.

Reamintim ca, in urma cu jumatate de an, PNL a mai avut o astfel de initiativa, fara nici o consultare prealabila in CSAT, fapt ce a dus la iritarea aliatilor din Irak. In iunie 2006, decizia PNL - nepusa in practica in cele din urma - a fost catalogata de Traian Basescu drept "atentat grosolan la interesul national al Romaniei".

"A venit vremea sa-i aducem pe militarii nostri, femei si barbati, acasa.

(...) De aceea, voi face tot ceea ce depinde de mine, potrivit atributiilor stabilite de Constitutie si de lege, ca pana la Craciun, contingentul militar romanesc dislocat in Irak sa fie adus in tara, conform unui calendar stabilit cu aliatii si partenerii nostri", a spus Tariceanu luni, la o intalnire cu primarii de orase din Romania.

"Ma voi bate sa-i conving pe toti cei care sustin contrariul sa le permita soldatilor nostri sa ia masa de Craciun acasa cu famiile lor", a mai spus Tariceanu.

La finalul intalnirii de luni dimineata, reprezentantii PD au declarat ca vor analiza propunerile primului ministru. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a afirmat ca PD va prezenta saptamana viitoare o pozitie oficiala pe aceasta tema.

Intalnire cu ministrul Apararii

Luni dupa-amiaza, premierul s-a intalnit cu ministrul Apararii Nationale, Sorin Frunzaverde, caruia i-a solicitat initierea demersurilor de consultare cu partenerii si aliatii Romaniei pentru stabilirea acestui calendar.

In ceea ce priveste PD, reprezentantii acestui partid au declarat luni ca vor prezenta saptamana viitoare un punct de vedere pe aceasta tema.