Iranul isi va limita cooperarea sa cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului iranian, dupa adoptarea noilor sanctiuni de catre Consiliul de Securitate al ONU.

De asemenea, Teheranul a anuntat ca nu va opri „pentru nici o clipa” programul de imbogatire a uraniului si va revizui relatiile sale cu statele care au votat rezolutia ONU, relateza agentiile internationale de presa.

Iranul a anuntat ca "Parlamentul iranian a decis limita partiala a cooperarii cu AIEA, pana cand dosarul nuclear iranian va fi transferat Consiliului de Securitate prin intermediul acestei agentii", dupa cum a declarat purtatorul de cuvant, Gholamhossein Elham.

Acesta a anuntat ca limitarea cooperarii presupune ca AIEA nu va fi informata despre operatiunile nucleare ale Teheranului mai devreme de sase luni inainte de producerea acestora.

Consiliul de Securitate al ONU a votat, sambata, un nou text care a extins sanctiunile la adresa Iranului cuprinse intr-o rezolutie precedenta (1.737) din decembrie 2006. Astfel, Teheranul va suporta noi restrictii financiare si comerciale, un embargou pe armament si limitarea accesului Garzile revolutionare iraniene.

Iranul are un termen de doua luni la dispozitie pentru a se conforma cerintelor acestei rezolutii, in caz contrar urmand sa suporte noi sanctiuni. Ambasadorii marilor puteri la ONU au redactat si un apel care propune Teheranului intoarcerea la masa negocierilor.

Cei cinci membri permanenti ai ONU (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie) si Germania au stabilit ca vor anula imediat sanctiuni in cazul in care Iranul va suspenda programul de imbogatire a uraniului si va fi dispus sa negocieze.

Presa din Rusia crede ca interventia ONU impotriva Iranului este iminenta

Ziarele de la Moscova sunt de parere ca rezolutia ONU care impune noi sanctiuni impotriva Iranului accentueaza presiunile occidentale asupra Teheranului si face iminenta o operatiune militara impotriva acestei tari, noteaza AFP.

"Sfidarea Iranului. Marile puteri se pregatesc sa-si evacueze cetatenii din Iran", titreaza, alarmat, cotidianul economic Kommersant. "Teheranul are la dispozitie doua luni pentru a pune capat programului sau nuclear, dar nimeni nu crede ca va accepta acest ultimatum", adauga ziarului.

"Cele doua luni reprezinta un termen-limita pe care marile puteri l-au dat nu Iranului, ale carui centrifuge vor continua sa functioneze, ci lor insile, pentru a se pregati moral si material pentru acest deznodamant", adauga cotidianul.

Kommersant acuza Statele Unite ca au agravat aceasta criza. "Dupa ce a suprimat regimul lui Saddam, principala putere regionala care contracara Iranul siit in regiune, Washingtonul a amplificat rolul Iranului in Orientul Mijlociu", continua Kommersant.

"In Iran, aparitia unui lider precum (Mahmoud) Ahmadinejad ar fi fost imposibila fara o retorica dura antiiraniana a lui George W. Bush", adauga publicatia, in opinia careia o operatiune militara in Iran este "iminenta".

Conform cotidianului oficial, Rossiiskaia Gazeta, prin rezolutia ONU s-a lansat un mecanism de presiune permanenta asupra Iranului. "Chiar daca astazi sactiunile exclud recursul ipotetic la forta impotriva regimului ayatollahilor, exista riscul ca, mai devreme sau mai tarziu, o astfel de optiune va fi pusa pe ordinea de zi", precizeaza publicatia.

Cotidianul Novie Izvestia este de parere ca "noua rezolutie ONU nu va determina Iranul sa renunte la imbogatirea uraniului".