Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis luni, 26 martie, reducerea ratei de dobanda de politica monetara de la 8% pe an la 7,5%, se arata intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro. De asemenea, BNR a decis si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Este a doua coborare consecutiva a dobanzii de politica monetara, dupa scaderea din 9 februarie, de la 8,75% la 8% pe an.

Motivatia principala a reducerii dobanzii este tendinta de continuare a scaderii inflatiei. Mai exact, o scadere a inflatiei peste asteptari si o consolidare a tendintei de scadere. De asemenea, decizia BNR se sprijina si pe faptul ca s-a majorat volumul investitiilor straine si ca s-a mai domolit consumul. Acesti factori au dus cresterea economica la un nivel ridicat.

Inflatie sub asteptari

Potrivit datelor statistice, rata anuala a inflatiei s-a redus mai rapid decat se anticipa, fiind de 3,81 la suta in luna februarie comparativ cu 4,01 la suta in luna precedenta, 4,87 la suta in decembrie 2006 si 8,49 la suta in februarie 2006. Rata medie anuala a inflatiei a coborat, de asemenea, la 5,8 la suta in februarie de la 6,56 la suta in decembrie 2006 si 9,0 la suta in februarie 2006.

Reducere peste asteptari

Chiar daca o parte a analistilor afirma ca aceasta micsorare a dobanzii era previzibila, aceasta idee nu este impartasita in unanimitate. Din doua puncte de vedere: fie se estima ca dobanda va ramane pe loc, fie va scadea mai putin. Amandoua infirmate de Radu Craciun, analist sef la ABN Amro Bank Romania.

"Ni se pare o scadere mare, avand in vedere ca inaintea deciziei BNR se prognoza o mentinere a dobanzii. In plus, nu cred ca scaderea va avea un impact imediat asupra dobanzilor de la bancile comerciale, ci pe termen lung", a declarat Craciun pentru HotNews.ro.

Dobanda cheie, ideala in jurul valorii de 7%

Motivul central al actualei decizii - scaderea inflatiei - este confirmat si de o parte a specialistilor din piata financiara. "BNR a redus dobanda este inflatia care a scazut mai mult decat ne asteptam si aprecierea puternica a leului", a precizat, pentru HotNews.ro, Florin Citu, economist-sef la ING Bank.

"Riscul ar fi daca BNR nu ar incerca sa sterileze indeajuns, incat sa unifice rata efectiva cu rata de politica monetara. Daca unifica sub 7% nu e nici un risc", a adaugat Citu.