Daca ne referim strict la populatie, datele BNR arata ca romanii au preferat mai mult creditele in valuta decat pe cele in moneda nationala. Astfel, cresterea imprumuturilor in valuta a fost de 4,7%, comparativ cu finantarile in lei care au urcat cu 1,5%.

Anualizat, creditul in valuta acordat populatiei a urcat cu 84,1%, pana la echivalentul a 17,3 miliarde lei (5,2 miliarde euro), iar imprumuturile in lei au crescut cu 82,1%, la 24 miliarde lei (7,2 miliarde lei).

Firmele au avut un comportament diferit in procesul de finantare, desi creditul in valuta ramane preponderent, cu un sold de 28,7 miliarde lei (8,6 miliarde euro), fata de un total al imprumuturilor in lei de 25,3 miliarde lei. Pe componenta de valuta, creditele atrase de agentii economici au urcat cu 1,2%, in timp ce finantarile in lei au avut o crestere de 6,4%.

La nivelul economisirii se observa o revenire a apetitului pentru plasamentele in valuta, mai ales in cazul firmelor, intrucat populatia a avut permanent o crestere la nivelul plasamentelor in valuta, datorata in principal remiterilor din strainatate.

Astfel, depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, au crescut cu 3,9 %, pana la nivelul de 30,9 miliarde lei, cu o contributie de 3,8% din partea firmelor. Exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 4,2%, pana la 9,11 miliarde euro.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depunerile in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au inregistrat o crestere de 21%, pe fondul unei majorari cu 45,8% la nivelul populatiei si al unei scaderi de 0,3% pe segmentul firmelor.

Un articol de D.P.

Integral in Gandul