Eliminarea taxei ecologice de la vama, usurinta cu care treci in tara vecina doar cu buletinul, preturile mai mici cu 20%-30% decat in Romania si calitatea produselor sunt cateva dintre motivele pentru care romanii aleg sa faca sesiuni de shopping la Ruse. In parcarile de la Billa, Kaufland, Metro sau CBA, autoturismele cu numere de Bucuresti si Giurgiu se aliniaza tantos langa Lada bulgareasca.

Romanii isi fac proviziile pentru doua saptamani sau o luna, bifand pe lista de la branzeturi, salamuri, oua, pana la pilote, articole de imbracaminte, incaltaminte, camere digitale sau aparate de aer conditionat. Majoritatea cumparatorilor pun in cosuri si bauturi alcoolice, mult mai ieftine decat pe taram romanesc.

La o aruncatura de bat

De la Bucuresti pana la Ruse faci maximum o ora, iar din Giurgiu - 30 de minute. Timpul poate varia in functie de aglomeratia din vama. Sambata dimineata, de exemplu, in jurul orei 9.00, aproximativ 20 de masini stateau la coada. Soferii asteptau sa plateasca taxa de pod si sa treaca Dunarea la vecinii bulgari. Tariful - 25 de lei.

O alta coada - la ghiseul de plata a rovinietei pentru drumurile bulgaresti - 5 euro, valabila pentru o saptamana. Dupa aceea, masinile se indreapta spre magazine.

Drumul la intrarea in Ruse e plin de gropi si, de multe ori, garnisit cu „fetite”, chiar si ziua in amiaza-mare. La periferie se zaresc blocuri vechi, cu balcoane scorojite si ruginite, si multe gramezi de gunoaie. Indicatoarele sunt putine si scrise doar in bulgareste. Iar centrele comerciale le nimeresti gratie siglelor asemanatoare celor de acasa.

Chirilice, leva si mici bulgaresti

La ora 10.00, parcarea de la Billa e plina de masini, mai mult de jumatate avand numere romanesti. In magazin, in dreptul rafturilor pline, se vorbeste in romaneste.

Clientii de la nord de Dunare umplu cosurile cu de toate: muraturi, legume, fructe, carne, sucuri si dulciuri, paste fainoase, lactate si branzeturi, produse de curatenie si de igiena. Shoppingul se face intocmai ca acasa, doar ca denumirile produselor sunt scrise numai cu litere chirilice, preturile sunt afisate in leva (1,94 leva=1 euro), iar plata se face in aceeasi moneda nationala.

Un articol de Oana Botezatu, Mihai Spiridonica

Integral in Evz