Trista poveste a lui Sever Muresan din Dacia Felix se poate ca i-a speriat pe unii dintre colegii sai de profesiune, autohtoni, adica de spalat bani prin tari straine. Aderarea la UE nu ne-a adus doar libertatea de a calatori si munci in Europa, ci si mandatul european de arestare.

Un instrument judiciar minune caruia nu i se poate sustrage niciun cetatean european, indiferent ce prieteni politici si parteneri de tenis ar avea.

Sa ne amintim ca la inceputul anilor ‘90, pe vremea cand „plopul facea pere si rachita micsunele” pentru cei chemati la impartirea resurselor, Sever Muresan era un fel de Dinu Patriciu; numai ca atunci petrolistul liberal ii ajungea doar pana la genunchi.

Sever Muresan impartea cu darnicie bani la PDSR si la PUNR, aranja meciuri de tenis cu fostul presedinte al Statelor Unite, George Bush, pentru Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu si Teodor Melescanu, se invartea in preajma lui Ion Iliescu. Se povesteste ca si astazi bancherul risipitor are protectori in inaltimile puterii.

Complicitatea cumparata a politicienilor l-a salvat pe Sever Muresan de raspunderea pentru falimentul Bancii Dacia Felix, care a pagubit sistemul bancar romanesc cu 700 milioane de dolari si a vaduvit 10a din populatie de economiile scoase de la saltea.

Justitia romaneasca a capitulat in 2003, cand Tribunalul Constanta l-a achitat pentru deturnarea fondurilor bancii dupa cinci ani de anchete si procese.

In 2003, chiar in timpul administratiei Adrian Nastase care, printr-o ordonanta de urgenta, a evaporat si datoriile de sute de milioane de dolari ale bancii Dacia Felix catre CEC si BNR.

Protectia politica si a justitiei nu i-au mai fost insa de niciun folos bancherului odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana: achitat in Romania el va raspunde in fata justitiei franceze pentru fapte comise pe teritoriul acestei tari, ca orice alt cetatean.

Mandatul european de arestare are cateva virtuti, nu poate fi respins pe criteriul cetateniei, inlocuieste extradarea superbirocratica, elimina veriga politica a Ministerului Justitiei din procedura si se realizeaza doar pe baza unui formular. Cu alte cuvinte, daca Sever Muresan si altii din specia lui se pot sustrage legii romanesti prin practici corupte, mandatului european de arestare nu.

Astfel ca tara europeana pe teritoriul careia au fost savarsite infractiunile, unde functionarea justitiei nu depinde de raporturile de forte din mediul politico-economic romanesc, are dreptul sa instrumenteze cazul pana la punerea in aplicare a pedepsei.

Nici nu este de mirare ca, in fata amenintarii mandatului de arestare european in spatiul public autohton, s-a facut deja auzit un discurs preventiv, al demnitatii romanesti in fata UE.

Ca si alti oligarhi romani, Sever Muresan a facut imprudenta sa-si extinda domeniul afacerilor necurate in tari ca Franta. Acolo unde politicienii, procurorii si judecatorii nu au prinse de revere etichete cu pretul de pornire sau lista cu numerele de telefon la care raspund. Aceasta este morala povestii lui Sever Muresan din Dacia Felix.