Compania de stat rusa Rosneft a cumparat marti la o licitatie 9,44% din actiunile sale proprii care erau in posesia grupului Yukos, aflat in faliment, contra sumei de 7,6 miliarde de dolari (197,8 miliarde de ruble), transmite Forbes.

Celalalt ofertant a fost TNK-BP, un joint venture rusesc care include si grupul britanic BP.

Aceasta achizitie intareste si mai mult pozitia Rosneft in domeniul petrolier din Rusia, unde compania controlata de stat a dobandit o pozitie din ce in ce mai puternica in ultimii ani.

Aceasta licitatie marcheaza inceputul unei serii de licitatii pentru vinderea activelor fostului grup petrolier. La licitatia din data de 4 aprilie se asteapta ca gigantul Gazprom sa cumpere alte active ale Yukos care includ 20% din fosta companie Sibneft, al carui nume a fost schimbat in Gazprom Neft.

Yukos - cel mai mare producator petrolier din Rusia

Yukos, candva cel mai mare producator de petrol din Rusia, a intrat in faliment dupa ce, actionarul majoritar Mikhail Hodorkovsky a fost arestat, iar compania a trebuit sa plateasca taxe catre stat de miliarde de dolari.

Hodorkovsky a fost condamnat la opt ani de inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala dupa un proces considerat de unii drept politic.