Prezenta trupelor romanesti in Irak va fi foarte probabil discutata in sedinta CSAT convocata pentru joi, 29 martie, ora 11, pe agenda careia figureaza "strategia de intrebuintare a fortelor Armatei Romaniei la misiuni in afara teritoriului statului roman".

La aceeasi sedinta va fi facuta o informare oficiala privind retragerea contingentului romanesc din Basra, Irak, arata un comunicat al Presedintiei, remis HotNews.ro.

CSAT discuta prezenta militara romaneasca in afara tarii in contextul in care premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va face presiuni pentru retragerea trupelor romanesti din Irak pana la Craciun.

Pe de alta parte, retragerea celor 100 de militari care formeaza contingentul din Basra si care asigurau protectia personalului si locatiei Misiunii ONU din orasul Irakian a fost decisa in urma finalizarii, marti 27 martie, a consultarilor pe care Romania le-a purtat cu aliatii.

Pe masa CSAT va ajunge si cazul suportului logistic pe termen lung al fregatelor achizitionate din Marea Britanie, conform contractului de achizitii de produse si servicii incheiat cu BAE Systems.