Fostii proprietari de case nationalizate care au solicitat despagubiri sub forma de actiuni la compania Transelectrica vor intra in posesia titlurilor pe 15 mai, dupa o reanalizare a dosarelor, a declarat ieri ministrul economiei si comertului Varujan Vosganian.

Cei aproape 1.000 de proprietari care au ales in urma cu sase ani, in baza Legii 10, sa fie despagubiti prin actiuni la compania Transelectrica vor fi astfel primii beneficiari ai retrocedarilor cu actiuni la bursa.

La valoarea medie

Dupa reverificarea dosarelor, persoanele indreptatite vor primi titlurile ce vor fi echivalentul bunurilor pe care fostii proprietari nu le mai pot primi in natura. Valoarea actiunilor va fi cea medie rezultata din cotatiile bursiere din ultimele sase luni.

Potrivit ministrului, beneficiarii pot sa vanda actiunile chiar a doua zi dupa intrarea in posesie. Brokerii spun insa ca procedura de inregistrare ar putea dura cateva zile.

Potrivit lui Vosganian, in lista de societati de stat propuse in 2001 de autoritati pentru despagubire au fost incluse „in bataie de joc” companii neatractive din industria miniera, ceea ce i-a revoltat pe proprietari. Ulterior, lista a fost completata cu Transelectrica si Transgaz.

Persoanele care au optat sa fie despagubite din portofoliul Transgaz nu pot fi inca despagubite, intrucat compania nu este listata la bursa. Transportatorul de gaz ar putea fi listat pe piata de capital cel mai devreme la sfarsitul acestui an.

Fostii proprietari vor primi 2%-3% din capitalul Transelectrica. Luand in calcul cotatia titlurilor pe BVB de ieri, pachetul total de actiuni ar valora cel mult 100 de milioane de lei.

integral in EvZ