CFR si CFR Marfa sunt campionii ilegalitatilor si deturnarilor de fonduri, potrivit unor controale facute in 2005 de Curtea de Conturi.

„Evenimentul zilei” publica concluziile rapoartelor care arata ca 100 de milioane de euro „au zburat” din bugetul societatilor feroviare in perioada de mandat PSD a lui Miron Mitrea, intre 2000 si 2003. Directorul CFR in acea perioada era Mihai Necolaiciuc, acuzat acum de fraudarea companiei cu un miliard de euro.

Potrivit surselor EVZ, la CFR si CFR Marfa era „un dezmat” financiar total: plati facute ilegal, firme care au primit bani pentru lucrari neexecutate, deturnari de fonduri, achizitii la preturi de cateva ori mai mari, pentru cumpararea de echipamente de scafandru, centuri de siguranta la preturi exorbitante.

Din programul de investitii pe cei trei ani controlati, peste 23 de milioane de euro au fost cheltuiti fara respectarea legii. Investitiile principale priveau modernizarea infrastructurii feroviare. Alte 24 de milioane de euro „s-au scurs” din transferul nelegal de active catre Societatea Feroviara de Turism - CFR in baza unui ordin al ministrului transporturilor.

O mare afacere paguboasa este diminuarea nelegala a patrimoniului cu 39,3 milioane lei (11,2 milioane de euro) si nerecuperarea sumei de 23,7 milioane lei (6,8 milioane euro) de la doua companii private.

Firmele Petrocosil si Atas 02 Prodexim au primit milioanele de euro, dar facturile nu au fost trecute in contabilitate. Astazi, ambele sereluri sunt in faliment, potrivit evidentelor de la Registrul Comertului.

Alt prejudiciu a fost creat de platile ilegale facute catre SC Grup Exploatare si Intretinere Palat CFR. Compania privata a primit „plocoane” in valoare de peste 25 de milioane de lei (7,3 milioane de euro). Despagubirile civile calculate de inspectori se ridica si ele la 5 milioane de lei (1,4 milioane euro).

Tot in parohia fostului ministru PSD Miron Mitrea, in urma cotroalelor s-a mai descoperit o deturnare de fonduri.

Este vorba despre „diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 4,1 milioane de lei (1,2 milioane de euro), la care se adauga dobanzi si penalitati de intarziere de peste 3,1 milioane de lei (900.000 de euro), prin utilizarea alocatiilor bugetare in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate”.

Un alt prejudiciu, de peste 18 milioane de lei (5,1 milioane euro), la care se adauga si despagubiri civile de 800.000 de euro, a fost creat prin achizitionarea ilegala a 100 de tone de solutie ignifuga neomologata si necertificata.