Banii europeni destinati schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) ar putea avea o soarta similara celor pentru dezvoltare rurala, urmand sa intre efectiv in posesia fermierilor abia in 2008. Inceputa la 1 martiesi prevazuta a se incheia la 15 aprilie, operatiunea de colectare a dosarelor intampina multiple dificultati.

Reverificare "europeana"

"Avand in vedere experienta anterioara a subventiilor acordate de Guvern si derulate prin intermediul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), cea mai mare problema este reprezentata de numarul mare de dosare pe care trebuie sa le proceseze un angajat al acestei institutii", ne-a declarat presedintele Federatiei Agrostar, stefan Nicolae.

El a exemplificat, aratand ca au fost situatii in judetul Timis in care un inspector a trebuit sa proceseze peste 6.000 de cereri.

Apoi, intervine birocratia Comisiei Europene. Dupa ce fiecare dosar este verificat de APIA, ele sunt trimise mai departe, la Bruxelles, pentru o reverificare.

Aceasta operatiune, spune liderul sindical, dureaza uneori si trei luni. Daca mai luam in calcul si faptul ca fiecare fermier este obligat sa-si deschida un cont in banca pentru a putea primi efectiv banii (regula stricta a Uniunii Europene), situatia se complica si mai mult.

Aceasta deoarece multe sate nu se afla la distante apropiate de o unitate bancara, iar fermierul, mai exact taranul, trebuie sa investeasca timp, bani si nervi pentru a ajunge la banca.

integral in Romania Libera