Senatul american a aprobat, pentru prima oara, ca data de 31 martie 2008 sa fie termenul limita pentru retragerea trupelor americane din Irak. Casa Alba ameninta cu exercitarea dreptului de veto a presedintelui George W. Bush, transmite Reuters.

Senatul a respins, cu 50 de voturi la 48, un amendament al republicanilor care ar fi scos din proiectul de lege referitor la finantare a razboiului, o prevedere privind retragerea trupelor americane din Irak.

Votul final la acest proiect de lege este asteptat in aceasta saptamana.

Dupa votul din Senat, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino, a vorbit despre "semne incurajatoare" inregistrate in ultima perioada in Irak. "Presedintele este dezamagit ca Senatul continua sa sustina un proiect de lege fata de care isi va exercita dreptul de veto si care nu are nici o sansa sa devina lege", a declarat ea.

Dar, democratii nu au avut nicio intentie sa se lase infuentati.

"Acest razboi nu merita varsarea de sange american", a declarat liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, democrat de Nevada.

"Speram ca presedintele sa inteleaga cat de seriosi suntem noi si poporul american, ma bine decat sa lanseze amenintari. Vrem sa lucram cu el" pentru a ajunge la un compromis, a spus Reid.

Republicanul John McCain a spus, insa, ca stabilirea unui calendar de retragere a trupelor din Irak ar incuraja insurgentii.

Votul Senatului vine la doar patru zile dupa ce Camera Reprezentantilor a aprobat un proiect de lege care stabileste retragerea americanilor din Irak, pana la data limita de 1 septembrie 2008.

Cele doua texte ar trebui sa fie armonizate inainte de a fi prezentate presedintelui SUA.