Guvernul de la Praga a acceptat, miercuri, sa demareze negocieri cu Statele Unite pentru instalarea unei baze radar americane pe teritoriul Cehiei, in cadrul proiect privind amplasarea scutului antirachta american pe teritoriul Europei, relateaza AFP.

Anuntul a fost facut de premierul ceh, Mirek Topolanek, care a precizat ca autoritatile de la Praga sunt dispuse sa poarte discutii deschise, care s-ar putea incheia in toamna anului 2007.

"Guvernul ceh a aprobat initierea negocierilor. Nota care va fi trimisa partii americane nu are un caracter de angajament, este mai degraba o declaratie politica", a precizat Topolanek.

In Cehia, proiectul american s-a lovit atat de refuzul opozitiei de stanga, iar majoritatea cehilor se opun vehement planului. Cu toate acestea, Guvernul condus de Topolanek a anuntat ca va sprijini proiectul Statelor Unite si va depune eforturi pentru a asigura validarea sa de catre Parlament.

Sistemul radar urmeaza a fi amplasat pe un teren militar de langa Brdy, la sud-vest de Praga.

In luna ianuarie, Washingtonul si-a anuntat dorinta de a amplasa un scut antiracheta pe teritoriul Cehiei si Poloniei, pana in anul 2012. Desi Statele unite au declarat ca planurile au exclusiv un scop defensiv, fiind menite sa contracareze un eventual atac cu racheta din partea Iranului, proiectul a determinat proteste vehemente din partea Rusiei.

De asemenea, o serie de state europene si-au exprimat rezervele in privinta scutului american antiracheta din cauza reactiei Moscovei. Presedintele francez Jacques Chirac a avertizat ca initiativa Washingtonului risca sa genereze din nou tensiunile din timpul Razboiului Rece.