In cursul serii de marti, incidente violente au avut loc intr-una din cele mai aglomerate gari din Paris. Conflictul a izbucnit in momentul in care un barbat de culoare a fost chestionat de politia feroviara in legatura cu biletul de calatorie.

Zvonurile despre o posibila reactie violenta a politiei s-au propagat cu rapiditate, in scurt timp peste 200 de emigranti facandu-si simtita prezenta in gara.

Barbatul de culoare a fost oprit de personalul garii, fiind depistat fara tichet de calatorie in jurul orei 16. Reactia violenta a acestuia a adus la fata locului un echipaj de politie, presupusul comportament violent al acestora din urma amplificand conflictul.

In scurt timp, peste 200 de locuitori ai zonei si-au facut simtita prezenta la fata locului atacand fortele de ordine cu pietre si sticle.

Calmul a fost restabilit la scurt timp dupa miezul noptii, politia din Paris utilizand gaze lacrimogene si caini.

In urma conflictului au fost retinute noua persoane, fiind de asemenea raportati sapte raniti.

Gara de Nord este una din cele mai aglomerate gari din Paris, fiind nodul de legatura intre oras si aeroportul Charles de Gaulle. Zona este considerata totodata una din cele mai rau-famate ale Parisului.

Conflictul iscat in capitala Frantei are de asemena o serie de implicatii politice destul de serioase in contextul in care tara se afla in febra alegerilor prezidentiale.

Cel mai vehement aparator al fortelor de ordine este candidatul de centru-dreapta, Nikolas Sarkozy, fost ministru de interne.

“Franta este singura tara din lume unde oprirea unei persoane care nu-si cumpara bilet de tren e considerata neobisnuita”, a declarat Sarkozy dupa incidente.

Segolene Royal, candidata socialista la functia suprema a Frantei, si totodata o militanta convinsa pentru drepturile minoritatilor, a avut un discurs mai moderat, facut public prin intermediul unui purtator de cuvant.

“Incidentele ilustreaza starea tensionata ce domina relatia intre ceteni si politie. E necesara o ancheta care sa faca lumina in acest caz”, a spus Royal.