Americanul Michael Phelps a cucerit a patra medalie de aur din tot atatea probe si a doborat al treilea record mondial la Melbourne, devenind cel mai titrat inotator al competitiei.

Phelps a castigat intr-o maniera categorica finala la 200 metri mixt, doborand cu 86 de sutimi fostul record mondial, care ii apartinea, si avand un avans de peste o secunda fata de medaliatul cu argint, un alt american, Ryan Lochte.

Razvan Florea este primul finalist al delegatiei Romaniei, obtinand al cincilea timp in semifinale la 200 metri spate. Florea a intotat in 1.58.59, incheind pe locul 2 semifinala din care a facut parte, in urma recordmenului mondial, americanul Aaron Peirsol. Cealalta semifinala a apartinut tot unui american, Ryan Lochte stabilind cel mai bun timp al penultimului act.

La 100 metri liber, organizatorii sunt obligati sa acorde doua medalii de aur, italianul Filippo Magnini si canadianul Brent Hayden neputand fi departajati. Cei doi au terminat in 48 de secunde, 43 de sutimi, intr-una dintre cele mai stranse finale din istorie. Primii cinci clasati au fost separati de doar 9 sutimi.

Titlul mondial la 200 metri fluture feminin i-a revenit reprezentantei gazdelor Jessicah Schipper, rezultatul ei fiind insa cu o secunda mai slab decat recordul mondial, care ii apartine.

Americanca Leila Vaziri a egalat recordul mondial in proba de 50 de metri spate, castigand medalia de aur cu 30 de sutimi avans fata de a doua clasata, Aliaksandra Herasimenia din Belarus. Vaziri a inotat in 28 secunde 16 sutimi, acelasi timp cu care castigase si in semifinale si cu care stabilise un nou record mondial.

Stafeta feminina de 4x200 metri liber a Statelor Unite ale Americii a facut o finala senzationala, castigand cu un avans de aproape 4 secunde fata de stafeta Germaniei, medaliata cu argint, si doborand cu 73 de sutimi recordul mondial, detinut tot de europene.

In semifinale, americancele s-au calificat doar cu al optulea timp, fiind la 11 sutimi distanta de a rata participarea in ultimul act in favoarea Chinei.