Din 2009, in cadrul proiectului in care este asociata si compania spaniola Endesa, cea mai mica insula a Canarelor va utiliza forta vanturilor pentru a crea electricitatea necesara celor 8000 de locuitori, se arata editia de joi a cotidianului „Le Monde”. Investitia totala in cadrul acestui proiect ajunge la cifra de 54,3 milioane de euro.

Cu toate ca electricitatea generata cu ajutorul vantului va fi mai mare decat cererea, surplusul va fi utilizat pentru a conduce apa - in prealabil desalinizata - intr-un rezervor situat aproape de sapte zeci de metri deasupra Atlanticului.

Astfel, atunci cand va fi vant, iar energia produsa de fermele eoliene nu va fi suficienta, apa stocata in rezervoare va fi trimisa in turbinele hidroelectrice, care vor genera la randul lor energie electrica. Astfel, insularii vor beneficia de a doua sursa de energie - apa.

Minus 18.700 tone de dioxid de carbon, in fiecare an

Vantul si apa urmeaza sa acopere 80% din cererile din insula de electricitate. Restul de energie necesara va fi furnizat de soare. Programul integreaza si masuri de economie energetica la care trebuie sa participe si locuitorii insulei.

IDAE (Institutul pentru diversificarea surselor de energiei), aflat in subordinea Ministerului spaniol al Turismului si Comertului, estimeaza ca acest proiect va putea permite reducerea cu 18.700 de tone de dioxid de carbon, in fiecare an. Dioxidul de carbon este principalul caz responsabil pentru producerea efectului de sera.