Astazi a a inceput prima editie a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj “NexT”, care se va desfasura in Bucuresti in perioada 29-31 martie. Un debut cu aplauze, zambete, nostalgii. Sambata este ziua Walter Murch. Celebrul monteur si sound designer va fi prezent la Bucuresti si va sustine un seminar de sound design .

Walter Murch este unul dintre putinii cineasti cu rezultate extraordinare atat ca inginer de sunet, cat si ca monteur si o figura marcanta in istoria cinematografiei prin inovatiile pe care le-a adus in ambele domenii: montaj de film si inginerie audio.

De-a lungul unei cariere de aproape 40 de ani, Walter Murch a lucrat cu cei mai importanti regizori, la filme multi-premiate, cele mai indelungate colaborari fiind cu Francis Ford Coppola si Anthony Minghella.

Cunoscutul cineast si-a inceput cariera in Hollywood ca inginer de sunet la filmele lui Francis Ford Coppola: The Rain People - 1969, American Graffiti - 1973 si Nasul II - 1974.

La 31 de ani a primit prima nominalizare Oscar pentru sunetul filmului Conversatia (1974), premiul “Best Sound” al Academiei Americane de Film revenindu-i cinci ani mai tarziu tot pentru un film semnat Coppola: Apocalypse Now (1979).

Intalnirea cu Anthony Minghella si colaborarea la English Patient i-au adus lui Walter Murch doua Oscaruri in acelasi an (1997), o premiera in istoria decernarii acestor premii: cel mai bun sunet si cel mai bun montaj. In urmatorii ani, cei doi au mai facut echipa la Talentatul Domn Rypley si Cold Mountain.

Impreuna cu Francis Ford Coppola, Walter Murch a introdus termenul de sound designer (designer de sunet) si, alaturi de alti cativa colegi de breasla, a pus bazele sistemului audio 5.1, o evolutie esentiala a sunetului in cinema.

De-a lungul carierei sale, cineastul a scris si regizat Return to Oz, a semnat scenariul pentru THX 1138 si The Black Stallion, a scris o carte despre montajul de film (In the Blink of an Eye) si, alaturi de Francis Ford Coppola si George Lucas, a co-fondat Northern California Cinema.

Sambata este si ziua dedicata filmelor regizate de Cristian Nemescu si celor al caror sound design ii poarta semnatura lui Andrei Toncu.

Pe langa Marilena de la P7 si Lampa cu caciula, care au mai fost proiectate cu alte ocazii, sambata seara, cu incepere de la ora 19.00 spectatorii NexT vor putea vedea la Cinema Eforie, filmele din studentie ale celor doi - La bloc oamenii mor dupa muzica, Kitschitoarele.2 FM, Mihai si Cristina, Poveste la scara C si animatia semnata de Matei Branea si Andrei Toncu anul trecut, Alinuta.