Fotbalul profesionist din Uniunea Europeana are nevoie de reguli mai bune de guvernare in multe privinte, de la managementul finantelor cluburilor pana la recrutarea tinerelor talente - mentioneaza un raport adoptat joi de Parlamentul European.

Sprijinirea instantelor de conducere din lumea fotbalului, lupta impotriva manifestarilor rasiste de pe stadioane, securitatea sporita la meciurile internationale, lupta impotriva infractionalitatii (spalare de bani, meciuri aranjate etc.) si dopajul sunt principalele probleme, in opinia PE, de a caror rezolvare eficienta depinde viitorul fotbalului profesionist.

Deputatii europeni considera ca provocarile socio-economice cu care se confrunta fotbalul sunt prea mari pentru ca instantele de conducere ale fotbalului sa le gestioneze singure, ca atare, spun ei, Comisia Europeana ar trebui sa prezinte propuneri.

Provocarea-cheie o constituie stabilirea unor reguli clare, estimeaza deputatii intr-un raport intocmit de Ivo BELET (PPE-DE, BE).

Neclaritatile din cauza unui cadru legal complicat, ce combina legile Europene cu cele nationale ale instantelor de decizie din lumea sportului, au fost accentuate de comercializarea crescanda a fotbalului profesionist, in ultimii 20 de ani, se arata intr-un comunicat de presa al Parlamentului European trimis pe adresa redactiei HotNews.ro.

Sprijinirea instantelor de conducere din lumea fotbalului

Obiectivul principal al raportului consta in sprijnirea organelor de conducere din fotbal - in special a UEFA - care trebuie sa-si defineasca si sa-si coordoneze mai bine competentele, responsabilitatile, functiile si procedurile decizionale, in scopul cresterii democratiei, transparentei si legitimitatii lor, si in interesul intregului sector al fotbalului.

Constatand ca numeroase activitati infractionale (meciuri aranjate, coruptie etc.) sunt rezultatul spiralei cheltuielilor, inflatiei salariale si crizelor financiare ulterioare cu care se confrunta multe cluburi, Parlamentul recomanda crearea unei instante independente de supraveghere, a carei sarcina principala sa fie monitorizarea activitatilor financiare si comerciale ale cluburilor europene

si asigurarea respectarii de catre acestea a criteriilor privind transparenta financiara si buna gestionare.

In afara guvernarii, raportul mai mentioneaza reguli privind recrutarea, importanta economica a drepturilor de difuzare in presa, sprijinul pentru tinerele talente in plan local si rolul social si cultural al fotbalului si a cluburilor de fotbal (importanta educatiei prin sport si potentialul fotbalului de a ajuta la reabilitarea tinerilor vulnerabili din punct de vedere social).

El subliniaza nevoia de actiune pentru combaterea crimei, a coruptiei, violentelor, rasismului si dopajului.

Recomandari

Parlamentul solicita Comisiei un "plan de actiune" pentru sportul European, in general, si fotbal, in special.

Deputatii noteaza ca desi Uniunea nu detine puteri legislative specifice in acest domeniu, tratatele europene contin o gama larga de instrumente care ar putea fi utilizate ca parte a unui astfel de plan, si estimeaza ca Executivul ar trebui sa specifice conditiile pentru crearea unei certitudini juridice si a unor conditii egale.

Referitor la rasism, Comisia, Statele Membre si toti cei implicati in fotbalul profesionist trebuie sa intensifice eforturile in vederea stoparii actelor rasiste si xenofobe, in incinta si in afara stadioanelor.

UEFA si ligile nationale de fotbal ar trebui sa impuna reguli disciplinare intr-o maniera ferma si coordonata, fara sa neglijeze situatia financiara a cluburilor, dupa cum estimeaza deputatii.

Securitate sporita la meciurile internationale

Fotbalul profesionist a capatat o dimensiune internationala majora si intr-o afacere sportiva, provocand o atmosfera competitiva din ce in ce mai mare in randul suporterilor sai, si deseori, competitiile in fotbal duc la ciocniri violente intre fanii rivali, sau incidente cu fortele politienesti, care deseori sfarsesc printr-un numar mare de victime.

De aceea, deputatii solicita consolidarea fortelor nationale ale politiei si, implicit, a securitatii la meciurile internationale.

Lupta impotriva infractionalitatii

Parlamentul solicita Consiliului masuri de lupta impotriva infractionalitatii intalnite in fotbalul profesionist, cum ar fi spalarea de bani, pariurile ilegale, dopajul si meciurile aranjate, precum si prostitutia fortata care apare pe marginea marilor evenimente fotbalistice.

Deputatii invita Statele Membre sa stabileasca mecanisme de incurajare a cooperarii intre cluburi, politie si organizatiile de suporteri, in vederea combaterii violentei si huliganismului, precum si a altor forme de comportament delicvent manifestate in timpul meciurilor de fotbal.

Dopajul

Deputatii recomanda ca prevenirea si lupta impotriva dopajului sa constituie o preocupare majora pentru Statele Membre, si subliniaza ca este necesara contracararea neregulilor prin controale, cercetare, teste, monitorizare permanenta de catre medici independenti si prin educatie si, in acelasi timp, prevenire si formare.

Declaratia presedintelui Parlamentului

"Prin adoptarea rapoartelor privind fotbalul, Parlamentul European contribuie la combaterea violentei si a huliganismului in fotbal si la intensificarea luptei impotriva rasismului si a xenofobiei in acest sport popular. Cerem aplicarea de sanctiuni mult mai stricte in orice caz de acte discriminatorii si de huliganism, si consolidarea coordonarii masurilor de prevenire a acestora.

Trebuie sa eliminam violenta din fotbal, si sa mentinem acest sport o activitate placuta pentru toti", a declarat presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering.