Copyro, un organism de gestionare colectiva a drepturilor de autor rezultate din operele grafice, solicita aplicarea unei legi mai vechi, neclare, potrivit careia, pentru protejarea autorilor ale caror carti sunt scanate sau fotocopiate, toti cei care importa astfel de echipamente trebuie sa plateasca o taxa de cinci procente din pretul fiecaruia.

Totul a inceput in anul 1996, atunci cand Legea 8 a drepturilor de autor instituia aceasta taxa, de cinci procente, din pretul fiecarui echipament care "permite reproducerea". Pana in 2005, aceasta prevedere, ambigua, potrivit importatorilor, viza, tacit, exclusiv fotocopiatoarele, pentru care importatorii au platit taxele.

In 2005 insa, prevederea s-a extins cuprinzand "o lista" de astfel de echipamente, pe langa copiatoare, situatia extinzandu-se si la imprimante, scannere si multifunctionale, sustin reprezentantii unei asociatii reprezentative a importatorilor de tehnica IT.

"Ne-am trezit acum ca suntem dati in judecata si ca ni se cere sa platim retroactiv, de trei ani incoace, aceasta taxa de cinci la suta din pretul fiecarei imprimante.

Integral in Gandul