O parte dintre cei care au depus cereri pentru eliberarea certificatelor si adeverintelor de conformitate lucreaza deja in strainatate, iar o alta parte dintre solicitanti ar vrea sa aiba certificatul in eventualitatea aparitiei unei oportunitati de angajare in afara tarii, a explicat Oana Grigore, purtatorul de cuvint al ministerului.

In Romania, la nivelul anului 2005 erau 47.388 de medici, 10.249 de stomatologi, 9.283 de farmacisti si 123.455 de asistenti. Dar, salariile pe care medicii le primesc in Romania sint de 10-15 ori mai mici decit cele oferite in Uniunea Europeana si de 20 de ori mai mici decit in SUA.

Ce le ofera Romania

Potrivit unor declaratii recente ale ministrului Eugen Nicolaescu, salariile personalului contractual din sistemul sanitar vor fi majorate, pina la sfirsitul anului 2007, cu peste 22 la suta. Ministerul Sanatatii ofera personalului din sistemul sanitar si o prima de stabilitate, al carei cuantum va fi stabilit prin hotarire de guvern.

De asemenea, personalul din sistemul sanitar va beneficia de servicii medicale, de tratament si medicatie, in regim gratuit, numai la recomandarea medicului de specialitate.

Integral in Cotidianul