Astfel, noile reglementari ale BNR privind avansul si gradul de indatorare, mult asteptate de romani, nu vor determina bancile sa recurga la schimbari majore, sustin bancherii.

Produsele de creditare oferite vor fi ajustate la nivelul avansului si al limitei de indatorare numai pentru clientii cu salarii mari, de circa 2.000 de euro si cu joburi in companiile multinationale.

Romanii din clasa medie nu vor avea, deocamdata, nici un beneficiu. Acestia vor contracta in continuare credite imobiliare doar cu avans si vor avea un grad de indatorare destul de redus, ca si pana acum.

Chiar daca Banca Nationala a Romåniei (BNR) a relaxat, de cåteva saptamåni, conditiile de creditare pentru persoanele fizice, majoritatea bancilor nu doresc sa puna pe piata, deocamdata, produse pe care le considera riscante.

Astfel, noile reglementari ale BNR privind avansul si gradul de indatorare, mult- asteptate de romåni, nu vor determina bancile sa recurga la schimbari majore, sustin specialistii. De asemenea, bancherii doresc ca BNR sa le lase mai multa putere de decizie in cazul creditarii.

Foarte multe banci au anuntat ca nu vor renunta la avansul aferent creditelor ipotecare decat in cazul clientilor „de calitate“, cu salarii mari si cu locuri de munca stabile.

Presedintele Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea, ne-a declarat, recent, ca Alpha Bank va pastra un avans cuprins intre 0 si 15%, care va fi calculat in functie de fiecare client in parte.

„De exemplu, daca vine un client care lucreaza de mult timp la o companie importanta si are un salariu de 2.000 de euro, ii putem acorda fara discutie un credit fara avans.

De asemenea, ii putem fixa, la banca, un grad de indatorare mai mare decat unui client cu un salariu mai mic“, ne-a declarat presdintele Alpha Bank.

De aceeasi parere sunt si oficialii HVB Tiriac Bank. „Nu vom renunta total la avans“, subliniaza Dan Pascariu, presedintele HVB Tiriac Bank si viitor presedinte al Consiliului de Administratie al viitoarei banci UniCredit Tiriac.

Aceste declaratii completeaza viziunea mai multor institutii de credit, printre care se numara si ING Bank, Emporiki Bank, Banc Post, si Piraeus Bank, care au anuntat ca nu vor renunta in totalitate la avans.

De asemenea, economistul sef al ING Bank, Florian Citu, anticipeaza ca bancile nu vor renunta la avansul pentru creditele auto sau pentru cumpararea de imobile a caror stare este destul de incerta.

Renuntarea la avans va scumpi creditele

Oficialul HVB Tiriac apreciaza ca multe banci agresive, in incercarea de crestere a cotei de piata, vor apela la produse de creditare riscante, cu avans foarte mic sau chiar zero si cu limite de indatorare foarte ridicate, dupa ce vor primi aprobarea Bancii Nationale pentru normele interne de creditare. „Nu vrem sa intram in aceasta competitie.

O consideram neproductiva pe termen lung“, a declarat Dan Pascariu. De asemenea, eliminarea avansului si cresterea gradului de indatorare vor mari dobanzile, sunt de parere bancherii.

„Riscurile sunt reflectate de dobanda. Bineinteles ca un produs riscant va avea si o dobanda mai mare“, ne-a declarat economistul sef al ING Bank.

De aceeasi parere este si directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau, care ne-a declarat ca „daca bancile vor elimina avansul, vor mari dobanzile si costurile aferente creditarii“.

Un articol de Otilia Caloian

Integral in Gardianul