Documente:
Nichita: Lectia despre cub - OPERE IMPERFECTE, 1969, inregistrare din 1981
(30.03.2007) MP3

Mai multi admiratori ai poetului roman Nichita Stanescu isi dau silinta sa transmita mesajul acestuia - ca om si scriitor - noilor generatii folosind toate avantajele date de Internet si noile tehnologii. Dar pentru ca traim in Romania, nu toate initiativele, desi laudabile, sunt incununate de succes mai ales

atunci cand vine vorba de implicarea autoritatilor.

Intr-o vreme in care volume dedicate lui Stanescu sunt lansate la targuri internationale de carte, cateva scurte cautari dupa poeti romani, pe programe de file-sharing precum StrongDC sugereaza ca Nichita Stanescu (nascut la 31 martie 1933) ramane unul dintre cei mai populari scriitori romani, la aproape 24 de ani de la moartea sa.

El se “masoara” in rezultate cu “marii poeti si prozatori ai literaturii romane” - Eminescu, Cosbuc, Alecsandri - invatati in scolile tinerilor utilizatori de astfel de programe si se situeaza pe picior de egalitate cu Mircea Cartarescu din punct de vedere al numarului de rezultate gasite.

Daca trecem insa in spatiul "la vedere" al web-ului, rezultatele lasa mult de dorit. Initiativele de popularizare a lui Nichita in zona multimedia au fost numeroase si laudabile in ultimii ani, dar multe dintre ele s-au naruit ori s-au pierdut undeva in negura Internetului.

In pofida restrictiilor impuse de televiziunea publica romana, inregistrarile cu Nichita Stanescu au aterizat pe YouTube:

Poetul Dan Mircea Cipariu este autorul unui site dedicat lui Nichita, odinioara foarte apreciat, www.calendarnichita.ro. De catva timp, pagina de net, ce aducea laolalta texte, grafica, fisiere video si audio, nu mai poate fi insa accesata.

Motivul pare a fi unul ascuns in tensiunile dintre oficialitatile culturii romane de ieri si de azi. “Este un site facut pe vremea lui Razvan Theodorescu, cu resursele Ministerului Culturii (...) Pare-se ca noua conducere a decis ca site-ul sa nu mai existe”, a declarat Cipariu pentru HotNews.ro.

Nichita cu Dora

Potrivit acestuia, pagina de net includea elemente inedite precum "o melodie la pian, pe care Nichita o canta la scoala" si "un cantec al lui Sorin Dumitrescu, pe versurile lui Nichita", plus "exercitii de admiratie" din partea unor nume precum Mircea Cartarescu sau Alexandru Condeescu.

"Cred ca pana la urma o sa-mi cumpar eu un spatiu pe un server pentru acest proiect", afirma Cipariu.

O alta initiativa a venit in urma cu patru ani din partea Muzeului Literaturii Romane, care a lansat, in varianta CD, “Enciclopedia Virtuala Nichita Stanescu”, in parteneriat cu Societatea Culturala Noesis si cu sponsorizare Microsoft.

In scurt timp, iesea si editia a doua - un dublu CD pe care, pe langa opera scrisa a poetului, sutele de poze, inregistrari audio si video din prima editie, apareau si documente filmate de TVR, plus o versiune revizuita a poeziilor sale.

Site-ul acestui proiect, www.nichitastanescu.net, este si el "mort", iar in privinta succesului commercial al CD-ului, directorul MLR, Alexandru Condeescu, spune ca nu stie ce s-a intamplat, deoarece colaborarea cu “tinerii de la Noesis” a lasat de dorit: “ne-au cam tras in piept.

Noi am vandut la libraria Muzeului, ei au fost prezenti la toate targurile de carte” si nu se stie ce s-a intamplat financiar cu tirajele acestei enciclopedii.

Manuscris

Ideea de multimedia nu s-a sters insa la Muzeul Literaturii Romane. Condeescu anunta pentru la vara redeschiderea expozitiei permanente cu prezentari pe plasma, touch-screen-uri in mai multe sali, unde vor putea fi accesate informatii legate de principalii scriitori romani, inclusiv Nichita.

Pana una-alta, Condeescu se lauda cu doua alte proiecte online, ScriitoriRomani.ro si encyclopedia literara europeana multimedia EuroLiteraTur.ro.

In primul, poetul nu figureaza decat cu o scurta lista a operelor. In al doilea - o scurta biografie, plus doua inregistrari video si una audio.

Pana atunci, din toata silinta fanilor Nichita, pe Internet se vad doar cateva compilatii literare si biografii precum cele oferite de RomanianVoice.com, sau de la biblioteca online Agonia.ro.

Nu lipsesc insa referinte solide atat pe Wikipedia internationala, cat si pe cea in limba romana. Iar cateva inregistrari video din arhiva TVR pot fi accesate pe YouTube fara nici o problema.

(inregistrare audio si fotografii publicate in Enciclopedia Virtuala Nichita Stanescu - Muzeul Literaturii Romane)