Marti dimineata, procurori, politisti si inspectori fiscali din noul grup de investigatie „Amigo” au perchezitionat birourile Siemens din Nurnberg, Erlangen si Munchen. La centrala muncheneza, l-au arestat pe Johannes Feldmayer (51), director in comitetul central de conducere, procuratura din Nurnberg acuzandu-l de deturnare de fonduri in detrimentul concernului.

Seful departamentului de presa, dr. Andreas Quentin, judecator la Tribunalul de Mare Instanta din Nurnberg, a declarat ca „Procuratura Nurnberg-Furth ancheteaza mai multi membri ai concernului Siemens AG.

In urma perchezitiilor, exista suspiciunea ca in perioada 2001- 2005, au avut loc plati din patrimoniul Siemens AG catre anumite societati de consultanta, in lipsa unor contra-valori de servicii. Acuzatii detineau la vremea respectiva diverse functii, fiind responsabilii acestor plati. Prin urmare, ii suspectam de deturnarea de fonduri in detrimentul concernului Siemens AG”.

Potrivit „Suddeutsche Zeitung”, comisia speciala de ancheta „Soko Amigo” il cerceteaza si pe fostul director financiar al companiei, Karl-Hermann Baumann, iar un purtator de cuvant Siemens a declarat marti ca arestarea lui Feldmayer se situeaza „in contextul afacerii Asociatiei lucratorilor independenti” (AUB).”

In 2006, compania a controlat contractul cu seful asociatiei, Wilhelm Schelsky. In lipsa dovezilor unor „activitati de consultant”, concernul a reziliat contractul in noiembrie 2006.

Potrivit dezvaluirilor din presa, in 2001- 2005, Feldmayer, director pentru „Servicii IT in Europa” platise din banii Siemens, 34 de milioane de euro lui Schelsky, bani destinati asa-zisului sindicat. Apropierea Asociatiei lucratorilor independenti (AUB) de patronii concernului era notorie.

Noua dimensiune

Seful AUB, Wilhelm Schelsky, sta in arest de la mijlocul lui februarie. Angajat la Siemens acum 25 de ani, amatorul de limuzine luxuoase si antichitati, proprietarul unor vile in Germania de Est, a infiintat in 1981 sus-numita asociatie. Gruparea, cu rol de „sindicat alternativ”, era membra in Consiliul de Administratie Siemens.

Observatori independenti se intrebau de mult din ce bani sunt finantate hotelurile si restaurantele de lux in care se tineau sedintele „sindicalistor”. Din cotizatiile membrilor, ajunse la 8 euro de persoana?

„Mlastina de coruptie”

Arestarea spectaculoasa a lui Feldmayer reprezinta un nou apogeu in scandalul concernului. Din noiembrie anul trecut, autoritatile penale ancheteaza plati de mita in valoare de 200 de milioane de euro, iar Siemens declara 420 de milioane „sume dubioase”.

„Siemens se infunda tot mai mult in mlastina de coruptie” apreciaza cotidianul „Die Welt” (28 martie.) De la un fost manager al companiei, reporterii au aflat ca in special departamentele „Power Generation”, „Power Transmition”, „Communications” si „Medical Solutions” erau „receptive” la mita.

In decembrie 2006, Thomas Ganswindt, fost director in comitetul de conducere a fost arestat provizoriu. Au urmat acuzatii de deturnare de fonduri, complicitate si plata de mita grave impotriva altor fosti si actuali membrii din ierarhia de varf.

Kleinfeld nu a stiut nimic

Acum doua saptamani, in cadrul procesului deschis pe 13 martie la Darmstadt impotriva a doi manageri, invinuiti de coruptie, unul dintre acuzati a recunoscut ca a mituit cativa angajati de la concernul energetic Enel, Italia. Potrivit afirmatiilor sale, „a continuat o practica obisnuita la Siemens.”

Din decembrie incoace, fluctuatia fostilor si actualilor manageri in arest preventiv/ versus punere in libertate provizorie, atinge cote inedite. In declaratia de presa din 29 martie, Procuratura Munchen I anunta eliberarea provizorie a doi angajati Siemens, arestati in cadrul unei razii saptamana trecuta.

Siemens AG anunta pe 28 martie ca „prof. Johannes Feldmayer a cerut suspendarea sa provizorie din obligatiile de conducere, cerere acceptata (sic) de conducere”, iar a doua zi, transmite, ca „dupa perchezitia procuraturii la inceputul acestei saptamana, Siemens suspenda alt colaborator din Departamentul Communications (Com).”

Procurorul Anton Winkler, purtator de cuvant al Procuraturii Munchen I, ne-a specificat joi ca cele doua persoane eliberate provizoriu sunt „anchetate in continuare”. Dar „nu exista o corelatie cu ancheta penala a Procuraturii din Nurnberg in legatura cu platile catre asociatiei AUB.”

Klaus Kleinfeld, seful Siemens a declarat pentru Suddeutsche Zeitung ca nu a stiut nimic de platite concernului sau catre sindicatul intern. Numai dupa inceperea anchetei in februarie a aflat acest lucru. Potrivit cotidianului din Munchen, Siemens a virat in 2006 (pana in noiembrie) catre asociatia AUB, 8 milioane de euro.

O parte din facturile lui Schelsky nu erau trimise la Siemens, ci la adresa privata a directorului Feldmayer.

In Germania, mituirea pentru obtinerea de comenzi in strainatate era legala pana in 1998. Banii erau declarati la fisc la rubrica „cheltuieli utile”. Abia in 1999, Uniunea Europeana a adoptat legea internationala anticoruptie, care interzice mituirea clientilor in strainatate. In practica, aplicarea a ramas „un tigru cu dinti de carton”, apreciaza expertii anticoruptie.

Faptul ca un concern s-a incumetat sa-si ridice un sindicat „de casa”, confera scandalului de coruptie o noua dimensiune, a declarat Transparency International.