Fostul sef al Agentiei de Strategii Guvernamentale, Valeriu Turcan, este noul purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale, in locul Adrianei Saftoiu. Intr-un comunicat al Presedintiei, remis vineri presei, se arata ca presedintele Basescu a semnat decizia de numire a lui Valeriu Turcan in functia purtator de cuvant.

Adriana Saftoiu a demisionat din functie, din motive personale, la inceputul acestei saptamani. Presedintele a semnat, tot vineri, decretul de eliberare din functia de consilier prezidential, incepand cu data de 1 aprilie.

Valeriu si Raluca Turcan au fost tinta unor atacuri in sanul PNL, in primavara lui 2006. Datorita relatiilor de rudenie cu Theodor Stolojan, cei doi au fost considerati printre initiatorii curentului anti-Tariceanu, care cauta sa il aduca in prim plan pe Stolojan, atat la guvern cat si in partid.

De altfel in martie 2006, premierul Tariceanu a l-a demis pe Valeriu Turcan din functia de presedinte al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale pentru ca a constatat ca activitatea ASG nu a corespuns "necesitatilor de comunicare" ale Guvernului pe anumite politici publice.

Tariceanu l-a demis pe Turcan dupa ce i-a solicitat, intr-o discutie particulara, sa isi dea demisia si dupa ce acesta a refuzat.

Cine este Valeriu Turcan?

Turcan a studiat jurnalismul la Universitatea Bucuresti si a facut studii la Londra, mai intaii la BBC World Service si apoi la Leeds, unde si-a luat masteratul in comunicare internationala.

Este casatorit cu Raluca Turcan, in prezent membru al Partidului Liberal Democrat si fost deputat PNL, cei doi fiind cununati de fostul consilier prezidential pe probleme economice, liderul PLD, Theodor Stolojan.

De altfel cu o zi in urma, presedintele Traian Basescu a anuntat ca persoana care o va inlocui pe Adriana Saftoiu „nu va proveni nici din presa si nici din partid”.