Comisarii-sefi de la Garda Regionala si Judeteana de Mediu Galati vor fi cercetati penal pentru ca prin falsificarea unor documente au anulat amenda-record aplicata combinatului Mittal Steel.

Activitatea celor doi sefi ai Garzii de Mediu (GM) Galati pare un spectacol de opereta, pentru ca dupa ce au facut mare taraboi anuntand intr-o conferinta de presa ca au aplicat administratiei Mittal Steel amenda-record de 1,6 miliarde pentru nerespectarea unor masuri de protectie a mediului, au trecut la falsificarea unor documente interne, prin care au anulat amenda.

Tarasenia a fost descoperita dupa un amplu control efectuat la Mittal Steel Galati din ordinul comisarului general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), Silvian Ionescu.

Pentru ca verificarea sa fie corecta, Ionescu nu s-a bazat pe sefii garzii din Galati, ci a delegat specialisti ai GNM din alte zone ale tarii, iar rezultatele au fost pe potriva: un raport de control de 31 de pagini, in care este descrisa indiferenta administratiei combinatului fata de aplicarea masurilor de conformare, de la instalatii de depoluare care functioneaza doar pe hartie la tolerarea

conditiilor de iad in care lucreaza siderurgistii. Spre exemplu, pe baracile de la Fabrica de Var, depunerile de praf de var sunt de un metru! Dupa control a fost descoperita si complicitatea sefilor GM din Galati in cultivarea acestei indiferente a administratiei combinatului.

"Controlul, pe care l-am finalizat in urma cu doua saptamani, a relevat si faptul ca o amenda, despre care noi stiam ca fusese aplicata in primavara trecuta, de 1,6 miliarde de lei, de fapt nu fusese aplicata. Formularul de amenda a fost anulat, iar aceasta este impotriva reglementarilor legale.

Iar modul in care s-a procedat si justificarile care au fost aduse in scris in documentele noastre interne, ca aceasta amenda a fost inlocuita cu una din luna iunie, de vreo 800 de milioane, sunt de-a dreptul puerile.

Documentul cu care a fost anulat formularul de amenda a fost unul fals si, ca urmare, noi am depus plangerea prealabila la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati", a declarat comisarul general al GNM, Silvian Ionescu.

In acest dosar vor fi cercetati seful Garzii Regionale de Mediu Galati, Ion Drugan, ex-seful Garzii de Mediu Galati, Gabriel Panaitescu, si comisarul I. Gutanu, care a fost implicat in acest caz.

integral in Romania Libera