Fanteziile legate de personajele din seria Star Trek, care se serveau de un singur dispozitiv - si pe post de mijloc de comunicare, si de scanner, si de dictionar portabil, si de arma sau orice altceva - incep sa prinda viata si in realitate.

Noul celular Nokia N95, pus in vanzare de lunea viitoare in Marea Britanie, promite nu doar ca te va ajuta sa comunici cu lumea, ci si sa te orientezi in orice punct al Terrei, chiar si de ai fi... picat din Luna.

Asteptat sa fie o mare lovitura pe o piata unde se vand sute de milioane de mobile in fiecare an, noul produs Nokia vine dotat cu receptor GPS si cu o memorie incarcata de hartile amanuntite ale tuturor strazilor din 130 de state.

Avand si un browser pentru internet incorporat, poti afla rapid unde gasesti cel mai apropiat club, restaurant sau bar care sa-ti fie pe plac.

In caz ca, dupa cateva ore, ai uitat cum sa te intorci acasa, nu e nici o problema: mai intrebi o data aparatul si iti va indica drumul, mai precis decat un caine insotitor.

Pe langa avantajul ca-ti permite sa ramai mereu cu capul in nori, N95 detine si toate calitatile obligatorii ale unui celular al anului 2007: poti asculta melodii in format MP3, poti face poze cu o camera digitala de cinci megapixeli sau filmulete de o calitate apropiata de a unui DVD si poti naviga pe internet.

Fara a ravni la vreun loc fruntas in topul celor mai elegante gadgeturi, celularul de marimea unui pachet de tigari reuseste sa faca enorm de multe lucruri, pentru care omului contemporan i-ar trebui un rucsac plin de dispozitive.

Integral in Gandul