Revista americana Forbes a dat publicitatii clasamentul celor mai mari 2000 de companii din lume listate la bursa(http://www.forbes.com/business/2007/03/29/forbes-global-2000-biz-07forbes2000-cz_sd_0329global_land.html). Din nefericire, tara noastra nu are in acest top nici o astfel de societate. Nici Bulgaria. De altfel, zona Europei de Est este destul de slab reprezentata in clasament.

Doar Polonia, Ungaria si Cehia figureaza in scriptele Forbes, dar destul de anemic in comparatie cu granzii de aici.

Cele trei tari un impreuna sapte companii in top (Polonia - 4, Ungaria - 2, Cehia - 1), in timp ce, comparativ, societatile publice din Statele Unite ocupa o treime din clasament.

Criteriile care au stat la baza realizarii clasamentului sunt urmatoarele: volumul de vanzari, valoarea de piata, active si profit. De altfel, aceste patru criterii pot fi interpretate ca si subcategorii sau clasamente separate.

Bancile si companiile de petrol si gaze, cele mai mari societati

Toate aceste criterii combinate au dat castigator drept grupul american Citigroup, care activeaza in domeniul bancar. Citigroup a obtinut prima pozitie, avand vanzari de 146,56 de miliarde de dolari in 2006, profit de 21,54 de miliarde in aceeasi perioada, active de 1.884,32 miliarde si o valoare de piata de 247,42.

In ceea ce priveste valoarea de piata a tuturor companiilor, aceasta este din 28 februarie 2007.

Un alt fapt important de mentionat: chiar daca la una din subcategorii gasim alte companii (de exemplu: sunt societati care la profit sau vanzari au cifre mai bune decat Citigroup), in total, luate combinat, toate cele patru au dat castigator grupul Citigroup.

Pozitia secunda este detinuta tot de o societate din domeniul bancar si tot din Statele Unite: Bank of America, cu vanzari de 116.57 miliarde dolari, profit 21.13 miliarde dolari, active 1,459.74 miliarde si o valoare de piata de 226.61 miliarde. Al treilea loc, din nou, o companie din domeniul bancar: HSBC Holdings.

Locul patru este detinut de holdingul General Electric, care are activitati in mai multe domenii. Pe ansamblu, primele 50 de pozitii sunt dominate mai mult decat autoritar de companii cu activtati financiar-bancare, asigurari, servicii financiare si de societatile de petrol si gaze. Cele mai mari companii petroliere din lume sunt printre primele clasate in acest top.

Cele mai mari societati petroliere sunt, potrivit Forbes, ExxonMobil - Statele Unite, Royal Dutch Shell - Olanda, BP - Marea Britanie, Chevron - USA, Total - Franta. Astfel, o concluzie evidenta ar fi ca marile afaceri se construiesc tot in jurul banului sau in jurul materiilor prime esentiale, adica a petrolului si a gazelor naturale.

Unde e Europa Centrala si de Est?

Romania nu face parte din acest clasament. N-avem nici o companie prezenta aici. Nici bulgarii. De altfel, doar Polonia, Ungaria si Cehia sunt trecute in top, avand impreuna sapte companii. Acestea sunt: PKN Orlen, care opereaza in domeniul petrolului si a gazelor naturale, PKO Bank Polski, sectorul bancar, Pgnig-Polskie Garnictwo Naftowe, petrol si gaze si KGHM Polska Miedzpentru Polonia.

Ungaria are doua societati: MOL, petrol si gaze, OTP Bank, sectorul bancar, ambele fiind prezente si pe piata romaneasca. Ultima companie din zona noastra vine din Cehia. Este vorba despre CEZ, companie de utilitati. In total, cele mai multe companii sunt din Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Italia, Franta, China, Coreea de Sud, adica cele mai mari puteri economice ale lumii.

Vanzari - primele locuri

Compania Wal-Mart Stores, lantul de magazine din industria de retail, a avut: cel mai mare volum de vanzari in clasamentul Forbes: 348,65 miliarde dolari in 2006. Pe urmatorul loc, se pozitioneaza cea mai mare companie de petrol din lume: ExxonMobil, cu vanzari de 335,09 miliarde de dolari in 2006.

Acestea sunt urmate de: Royal Dutch Shell - 318,85 miliarde dolari, BP - 265, 91 miliarde dolari, General Motors -207,35 miliarde dolari, Daimler Chrysler - 199,99 mld dolari si Chevron - 195,34 mld dolari. Totusi, in ciuda unui volum bun de vanzari, unele din aceste companii nu au avut profituri pe masura.

Un exemplu in acest sens este producatorul auto american Genral Motors, care a inregistrat un profit in scadere.

Profit - primele locuri

Primele pozitii la profitul pe 2006 sunt coupate de companii petroliere sau din domeniul financiar-bancar.

Astfel, prima pozitie este ocupata de grupul petrolier american ExxonMobil - 39,5 miliarde dolari, urmat de Royal Dutch Shell - 25,44 miliarde dolari BP - 22,29 mld dolari, Citigroup - 21,54 mld dolari, Bank of America - 21,13 mld dolari, General Electric - 20,83 mld dolari si Pfizer - 19,34 mld dolari.

Active - primele locuri

La capitolul active, primele pozitii sunt detinute de grupuri bancare. Astfel, prima pozitie este ocupata de Barclays cu active de 1949,17 miliarde de dolari, BNP Paribas cu active de 1898,19 miliarde de dolari, Citigroup cu active de 1884,32 de miliarde dolari, HSBC Holdings care are active de 1.860,76 miliarde dolari.

Valoare de piata

Luate dupa valoarea de piata, primele companii publice din lume sunt: ExxonMobil cu o valoare de piata de 410,65 miliarde dolari, General Electric cu o valoare de piata 358,98 miliarde dolari, Microsoft care are o valoare de piata de 275,85 miliarde dolari, Citigroup cu o valoare de piata de 247,42 miliarde dolari,

AT & T cu o valoare de piata de 229,78 miliarde dolari, Bank of America cu valoare de piata de 226,61 miliarde dolari, grupul auto nipon Toyota Motor Corp cu o valoare de piata de 217,69 miliarde dolari, titanul rus Gazprom cu o valoare de piata de 216,14 miliarde dolari. Valoarea de piata este din 28 februarie 2007.

Primele locuri in diferite domenii

Dincolo de sectorul bancar si de cel petrolier, regasim societati publice mari in toate domeniile. In industria chimica, prima pozitie apartine grupului german BASF, care este urmat de Dow Chemicals din Statele Unite si Saudi Basic Industries din Arabia Saudita. Francezii sunt constructorii cei mai mari din punct de vedere al societatilor din acest domeniu listate la bursa.

Astfel, primele patru locuri din acest sector economic sunt ocupate de companiile: Saint-Gobain, Vinci Group, Bouygues Group si Lafarge. La medicamente si biotehnologie, pe primele locuri avem urmatoarele societati: Pfizer - SUA, Johnson & Johnson - SUA, Sanofi-Aventis - Franta, Novartis - Elvetia, GlaxoSmithKline - Marea Britanie.

In domeniul ce reuneste producatori si distribuitori de mancare, bautura si tigari regasim pe primele pozitii: Altria Group - SUA, Nestle Elvetia, Unilever - Olanda/Marea Britanie, PepsiCo, Coca-Cola, ambele din SUA, British Amer Tobacco din Marea Britanie, InBev - Belgia.

La produse personale si pentru casa, primele companii sunt Procter & Gamble-SUA si L’Oreal Group - Franta. La asigurari avem: Asigurari: American Intl Group (AIG), ING - Olanda, Allianz - Germania si AXA Group - Franta.

In ceea ce priveste zona media, si aici primele pozitii sunt coupate de firme cunoscute: Time Warner, Walt Disney, Comcast, News Corp - toate din SUA, urmate de Vivendi - Franta. Zona IT&C este impartita in doua: mari companii de software si servicii software si mari companii de hardware si echipamente.

La software, prima pozitie merge IBM, care este urmata de Microsoft, Oracle, Google, etc. La tehnologie hardware si echipamente castigatorii sunt Hewlett-Packard, Cisco Systems, Nokia - Finlanda, Motorola - SUA.

In privinta companiilor de utilitati, pe primele locuri sunt: Electricite de France - Franta, E.ON - Germania, RWE Group - Germania, Suez Group - Franta.