Desi in 2005 a aparut o lege noua, haiducii drepturilor de autor someaza industria IT&C sa plateasca retroactiv o taxa prevazuta iintr-o lege din 1996.

Pentru ca imprimantele, scannerele si multifunctionalele permit copierea cartilor, organismul care ar trebui sa protejeze drepturile autorilor le cere operatorilor din industria IT&C o taxa „pentru eventualele daune“. Problema este ca vor sa o incaseze retroactiv si cu sumele prevazute in legea abrogata odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari.

Trebuie precizat de la iinceput ca aceste sume nu reprezinta o taxa la buget, ci o taxa pe care companii private sunt obligate sa o plateasca altei companii private, care ar trebui sa reprezinte drepturile autorilor romani.

Legea veche preciza ca taxa trebuie aplicata „aparatelor care permit reproducerea“ fara a determina care sunt acestea, astfel ca s-a platit taxa doar pe copiatoare. De asemenea, cuantumul taxei era calculat la 5% din valoarea echipamentului.

Noua lege din 2004 prevede o taxa de 0,5% si defineste aparatele ca fiind imprimante, scannere si multifunctionale, pentru ca s-a gåndit cineva ca s-ar putea copia si scanand textul si apoi printandu-l pe imprimanta.

Imediat dupa publicarea noii legi, unul dintre cele 7 organisme de gestiune a drepturilor de autor, COPYRO, a cerut firmelor sa plateasca taxele pe scannere si multifunctionale retroactiv, din 2002, la cuantumul de 5% prevazut de vechea lege.

Ca de obicei iin Romania, justitia nu a ascultat argumentele industriei si a dispus, cu concursul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), ca taxele sunt iin regula si trebuie platite, primul incident de acest fel terminandu-se cu falimentul unei firme.

Mai multe procese sunt acum pe rol, iin diverse stadii, dar se asteapta o decizie a Curtii Supreme de Casatie si Justitie, hotarare care ar putea afecta dramatic industria IT&C din Romania.

„Recunoastem dreptul autorilor de a fi despagubiti iin cazul ca un echipament permite utilizatorului sa copieze textul iin loc sa cumpere cartea“, a declarat presedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, care a fost alaturi de industrie iin pozitia ferma contra COPYRO.

„Pe de alta parte, legea nu se poate aplica retroactiv si iin niciun caz cu procentele cerute de legea abrogata“, a explicat el.

Supararea producatorilor si distribuitorilor de echipamente electronice vine din lipsa de dialog si refuzul de negociere al COPYRO si ORDA, care beneficiaza de sprijinul justitiei, interesata, spun ei, „doar sa claseze dosare pe banda rulanta“.

Argumente solide

Cel mai simplu argument iin sprijinul industriei IT&C este ca pur si simplu, pentru consumator, este mai ieftin sa cumpere o carte decat sa o traga la xerox, iar daca ar dori sa o scaneze, procesul ar dura zile iin-tregi, dupa care ar astepta tot atat pentru a printa toate foile.

Tot scandalul, taxa si legea iin discutie se refera la „copia privata“. Aceasta reprezinta o copie legala, nu se refera la piraterie, ci la acea „copie facuta pentru acasa sau uz iin familie“.

Bine, dar atunci de ce sa taxam imprimantele industriale, sistemele business, imprimantele pe format mare? Cine copiaza o carte cu imprimanta care stie sa printeze panouri outdoor? Iar aberatiile merg mai departe.

Echipamentele profesionale, deci care nu pot fi utilizate „pentru acasa“, iinsumeaza 80% din iincasarile realizate de industrie, si logic ar fi sa nu se plateasca taxa pentru ele.

integral in Saptamana Financiara