Trenul francez de mare viteza TGV si-a depasit cu mult recordul mondial de 515,3 kilometri pe ora, stabilit in 1990. Garnitura special confectionata pentru acest eveniment a atins viteza de 574,7 kilometri pe ora, pe ruta Paris - Strasbourg, relateaza AFP.

Trenul ce poarta numele de cod V150 a atins aceasta viteza ruland intre orele 13.00 si 13.30 (14.00 - 14.30 ora Romaniei) pe o portiune rapida de cale ferata recent inaugurata in estul Frantei. La eveniment au fost prezenti si experti insarcinati cu omologarea recordului.

Recordul mondial de viteza al unui tren, 581 de kilometri pe ora, stabilit in urma cu patru ani, este detinut de trenul Maglev din Japonia, dar acesta nu circula pe sine, ci "zboara" deasupra lor folosind fortele electromagnetice create intre magnetii supraconductori de la bordul vehiculului si bobinele de la sol.

Potrivit presei franceze, TGV-ul negru a atins deja viteza de 559 de kilometri pe ora in timpul unor teste oficiale efectuate la inceputul lunii ianuarie a anului 2007.

Faimosul tren francez de mare viteza a fost inaugurat in 1981, circuland pe o ruta intre Paris si Lyon. Reteaua TGV a fost dezvoltata progresiv pentru a asigura un serviciu regulat intre numeroase orase din Franta, eliminand aproape complet trenurile Corail de pe principalele linii radiale ale sistemului.

Succesul primei linii a antrenat o expansiune rapida a retelei, prin construirea de noi linii de mare viteza spre sudul, vestul si nordul tarii.

TGV deserveste si Germania si Olanda sub marca Thalys, si Regatul Unit sub marca Eurostar. Numeroase linii noi sunt in stadiul de proiect in Franta.

Sistemul a atins primul miliard de calatori de la lansarea sa in septembrie 1981, pe 28 noiembrie 2003. Al doilea miliard este asteptat in 2010.