Catolicii si ortodocsii se vor bucura simultan Pastele acesta de programele sarbatoresti ale televiziunilor: slujbe de Inviere transmise de vedete din locasuri exotice si sfinte, emisiuni speciale, dar si traditionalele filme cu Iisus.

Transmisia in direct a slujbei de Inviere a devenit motiv de mindrie pentru posturile din Romania.

Romantica si Realitatea TV se vor infiinta si la Catedrala Patriarhala, si la „Sfintul Iosif“ din Capitala, completindu-si emisia cu relatari de la Manastirea Moldovita si catedralele din Madrid si Roma, iar PRO TV l-a trimis pe Cristian Tabara tocmai in muntii Gorjului, la slujba de la Manastirea Tismana.

Postul public incepe cu slujba de joi, difuzind sfintirea Sfintului si Marelui Mir, de la Sfintul Spiridon Nou din Bucuresti, continuind Vinerea Mare, de la ora 18.00, cu Prohodul Domnului, in direct de la Manastirea Antim din Bucuresti, si culminind cu slujba de Inviere de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

In acelasi timp, TVR 2 isi va folosi spatiul de emisie pentru romano-catolici, difuzind de la Catedrala „Sfintul Iosif“ din Bucuresti, iar a doua zi va difuza predica Papei Benedict al XVI-lea. Transmisia directa de la Vatican cu mesajul „Urbi et Orbi“ va fi difuzata si de Romantica, in cadrul matinalului.

Papa, in rol de ghid

Inainte si dupa slujbe, sticla romaneasca va fi ocupata de specialitati festive. Realitatea a inceput de luni campania „Liniste! E Pastele“, in care postul de stiri prezinta oameni simpli care au schimbat destine.

Pentru al saptelea an consecutiv, TVR 1 a pregatit pentru duminica Pastelui muzica folclorica, anul acesta glasurile autohtone fiind completate si de voci maghiare, greci, rome, sirbe, aromane, germane sau italienesti.

Fratele doi al postului public a pregatit pentru aceeasi zi un documentar despre traditiile muresene, plus un spectacol pascal pentru juniori, iar TVR Cultural si-a monopolizat grila cu productii tematice: vineri, de la ora 19.30, „Miracolul din Loreto“, simbata „Vaticanul meu“ (ora 12.00), ghid fiind chiar Papa, „Originea Sfintelor Pasti“ (ora 21.00) si

„Icoana, fereastra catre invizibil“ (ora 22.00) si duminica „Biblioteca Vaticanului“ (ora 10.30).

Circ, dans si Nadia Comaneci

Altfel, postul public si cultural si-au programat si citeva emisiuni exotice, cum ar fi Festivalul International de Circ de la Monte Carlo, Manu Chao in concert la Paris, Riverdance - Dansul continua sau concertul tenismanului Yannich Noah.

In seara de Paste, de la ora 20.30, postul din Pache aduce „Dansez pentru tine“ intr-o editie speciala, in care Nadia Comaneci „va incinge ringul de dans“ cu coregraful Edi Stancu.

De zilele mari, PRO TV isi va lansa de altfel si grafica de primavara, cu zine, masini in metamorfoza, acrobati, flori care se deschid in parul trecatorilor si gimnastul Marius Urzica care „Gindeste liber“.

integral in Cotidianul