Disputa dintre autoritati pe tema modului de calcul al accizei la electricitate s-ar putea lasa cu amenzi sau chiar cu suspendarea activitatii companiei Electrica.

Asta dupa ce mai multe persoane s-au plans Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) ca furnizorul calculeaza acciza, stabilita in euro si platita in lei, la un curs valutar mult mai mare decat cel din ziua emiterii facturii.

Astfel, suma este platita la cursul valutar din prima zi a lunii octombrie a anului trecut (3,53 lei), in loc de cursul din ziua eliberarii facturii (3,36 lei in luna martie). "Dupa ce am fost sesizati de aceste nereguli, am somat Electrica sa schimbe modalitatea de calcul a accizelor.

Noi trebuie sa protejam consumatorii, care sunt nevoiti sa plateasca mai mult", ne-a declarat Marian Zlotea, presedintele ANPC. El invoca articolul 175 din Codul Fiscal, potrivit caruia "acciza va deveni exigibila la momentul facturarii energiei electrice furnizate catre consumatorii finali".

In replica, reprezentantii Electrica ne-au declarat ca nu este nicio ilegalitate in modul de calcul al facturii, care se face potrivit articolului 218 din Codul Fiscal.

Integral in Gandul