Potrivit unei brosuri elaborate de confederatia sindicala Uniunea Italiana a Muncii, toti copii din Italia au dreptul sa frecventeze scolile italiene pana la implinierea varstei de 18 ani, independent de situatia legala a sederii lor. Inscrierile pot fi facute in orice moment al anului scolar, informeaza Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.

Elevii care nu sunt inscrisi in registrul de evidenta a populatiei sau care au o pozitie nereglementata, dar sunt inscrisi in sistemul de invatamant, pot obtine diplomele de absolvire a cursurilor de studiu pentru scoli de orice ordin si grad. Inscrierea scolara nu garanteaza insa regularizarea prezentei pe teritoriul italian, nici pentru minor, nici pentru parinti.

„Pentru inscrierea in unitatea scolara respectiva trebuie completata o cerere de inscriere stabilita de scoala.

De asemenea, trebuie prezentate documentele de identitate si de stare civila (nu exista nicio obligatie a scolii de a denunta situatia de sedere nereglementata a elevilor care frecventeaza cursuri) si documente sanitare (vaccinari contra poliomelitei, tetanosului, difteriei si hepatitei B”, informeaza Oficiul.

Astfel, actul care atesta vaccinarile obligatorii trebuie tradus in limba italiana. Daca minorul nu este vaccinat si familia declara ca nu vrea sa-l vaccineze, scoala comunica aceasta dispensarului ASL competent. Lipsa vaccinarii nu poate impiedica intrarea in scoala.

Impreuna cu documentele mentionate, mai trebuie prezentat certificatul care atesta studiile facute in tara de origine sau declaratia parintelui elevului sau a tutorelui acestuia, care sa ateste clasa si tipul de scoala frecventata.

Scoli de formare profesionala

In Italia, exista Centre Teritoriale Permanente care pot fi frecventate de tineri si adulti, ce desfasoara cursuri de dupa-amiaza sau serale, oferind gratuit trei tipuri de oportunitati: cursuri pentru obtinerea diplomei de studii de la nivelul scolii secundare de primul grad (gimanziu); cursuri de limba italiana pentru straini; cursuri de specializare de scurta durata (engleza, informatica etc.).

In toate regiunile Italiei exista Centre de Formare Profesionala ce ofera cursuri de formare de durata variabila in toate sectoarele de productie: industrie, comert, artizanat etc.

De asemenea, la orice Oficiu Scolar de la nivel de provincie (Ufficio Scolastico Provinciale -UPS) exista un birou sau un responsabil pentru elevii straini, unde se pot solicita informatii despre scolile, cursurile serale si centrele teritoriale permanente existente in respectiva provincie.