Simboluri ale puterii si frumusetii vietii salbatice, ursii din Romania au ajuns animale de casa, batjocorite si umilite de mitocanii patroni de han ce-i tin pe post de “lucru deosebit”, numai bun de distrat turistii. Cat despre gradinile zoologice, acestea sunt adevarate lagare unde, cu o cruzime rara, animalele sunt exterminate fizic si psihic fara ca nimeni sa faca ceva.

Animale care nu au simtit niciodata mangaierea pamantului si ierbii sau placerea atingerii unui semen. In tot acest timp, o initiativa iesita din tipare se desfasoara in anonimat complet, in ciuda eforturilor si banilor investiti. Rezervatia de ursi “Libearty” din Zarnesti isi propune sa elibereze aceste animale, sa le ofere un trai cat mai apropiat de cel normal.

Vezi o galerie foto cu ursuletii de la rezervatia Libearty-Zarnesti

Insa sprijinul primit de la autoritati e aproape nul. Nepasarea statului e cu atat mai impardonbila cu cat exista un cadru legislativ, care insa nu e aplicat.

Povestea Libearty incepe o data cu moartea ursoaicei Maia, tinuta mai bine de zece ani intr-o cusca de fier si beton, undeva langa Bran. Dupa o existenta mizerabila, Maia nu mai suporta cusca si, practic, se sinucide. Cum? Mancandu-si labele din fata si sangerand pana la moarte.

A fost punctul de la care Cristina Lapis, initiatoarea proiectului, si-a dedicat sapte ani pentru strangerea de fonduri necesare eliberarii ursilor tinuti in captivitate.

Dupa ce a convins asociatia britanica World Society For The Protection Of Animals(WSPA) ca in Romania exista un cadru legislativ care sa-i permita sa-si desfasoare activitatea, Cristina Lapis primeste un milioon de euro si, impreuna cu primaria din Zarnesti, se apuca de construirea centrului “Libearty”, intr-un varf de munte.

Demersurile facute pentru a reusi sa puna pe picioare asezamantul sunt absurde. S-ar umple sute de pagini. Autorizatii peste autorizatii, de la ministere, directii, agentii si aproape orice alta forma in care se imbraca birocratia. Au fost pe punctul de a fi blocati de o autorizatie lipsa ce trebuia sa vina de la Academia Romana, pe motiv ca in Romania nu au cum sa existe rezervatii.

Clinica ursilor/HotNews.ro

Au reusit pana la urma sa demareze proiectul. Cateva hectare de teren imprejmuit cu gard, unde fiecare urs salvat are un spatiu de cateva mii de metri patrati, vizuina sapata in pamant, un bazin de apa in care sa se scalde si unde sunt hraniti si ingrijiti asa cum ar trebui.

Mai mult, din banii obtinuti s-a construit o clinica veterinara, tot in varful muntelui, destinata tratarii animelor bolnave. In acelasi timp va fi construit cel mai mare centru european de conferinte avand in prim plan problemele acestor animale.

Ursi condamnati la arest in rezervatie

Nu mai pot fi redati naturii. Nu se pot adapta, nu stiu sa-si caute hrana, si, mai ales, sunt mult prea obisnuiti cu oamenii pentru nu prezenta riscuri.

La “Libearty” sunt in acest moment stransi peste 20 de ursi din circuri, carciumi si gospodarii. Intre ei, vestita Mura, ursoaica “artista” care ani de zile a dansat pe Lambada la circul Globus, sau Odi, o alta femela tinuta intr-o cusca de sase metri patrati timp de 12 ani.

Povestile unora dintre ei sunt masura exacta a rautatii, ignorantei si pana la urma a lipsei de civilizatie a multora dintre noi.

Una din cele mai triste figuri ale rezervatiei e Ionica, un urs de 23 de ani, tinut toata viata intr-o gradina zoologica din zona Moldovei. De sase luni, de cand locuieste in rezervatie, sta lipit de gard si singurul lucru pe care-l face este sa se plimbe doi metri stanga, doi metri dreapta, si inapoi. Zi de zi, ora de ora. Pentru ca la asta s-a redus viata lui timp de 20 de ani, doar asta stie sa faca.

Autist, rememoreaza singurii pasi pe care a putut sa-i faca timp de 276 de luni sau 8395 de zile sau 200 de mii de ore petrecute in acelasi spatiu meschin.

Hansel si Gretel sunt copiii lui. Au doi ani si au fost tinuti la gradina zoologica Calarasi, captivi intr-o incapere oarba, cu doar doua luminatoare mici, in care ingrijitorii nu puteau intra din cauza spatiului foarte stramt.

De la agonie la extaz
Foto: HotNews.ro

Pata de culoare a rezervatiei e data insa de doua "fetite" de aproape un an. Au fost recuperate de la Balcu, o localitate de langa Miercurea Ciuc, unde erau tinute intr-o cusca dupa ce mama lor a fost impuscata. Isi petrec acum timpul intr-un tarc de cateva mii de metri patrati, se alearga si se balacesc in bazinul asupra caruia au drept de proprietate exclusiv.

Cateva zeci de ursi se afla in continuare in ghearele hangiilor

In acest moment sunt mult prea multi ursi care au nevoie de ajutorul oamenilor.

“Din datele noastre rezulta ca mai sunt 30 de ursi imprastiati in toata tara si care trec prin chinuri groaznice. Si aici nu sunt inclusi cei din gradinile zoologice. Am facut nenumarate tentative de a-i elibera, insa nu am reusit” spune Cristina Lapis.

Unul dintre ei e tinut captiv langa benzinaria Lutch 2000 de langa Arad.

“Am fost acolo si cu politie si cu cei de la Agentia Sanitar-Veterinara, insa nu am putut sa-l luam. A facut patronul o criza de isterie pe loc si l-a inchis pe veterniar in cusca ursului. Putea sa se intample o tragedie, insa a a vut noroc cu pusca cu tranchilizat pe care o avea la el”, povesteste Cristina Lapis.

O problema mai mare s-ar putea ivi insa o data cu venirea lunii octombrie, cand expira termenul de modernizare dat de Uniunea Europeana gradinilor zoologice.

“Deja ne confruntam cu cereri foarte multe de a lua acesti ursi, insa parcul nostru e potrivit pentru un numar de 50 de ursi. Daca numarul lor s-ar dubla, ar insemna iar inghesuiala si conditii rele pentru ei. Si acesta e ultimul lucru pe care ni-l propunem”, mai spune Lapis.

Ursi otraviti pentru mandria frustratilor

Una din metodele cele mai atroce de ucidere a ursilor ramasi in salbaticie este descrisa de Roger Lapis, consulul onorific al Frantei in Romania si sotul Cristinei Lapis.

“Se ung pungi de plastic cu untura de porc si se lasa la marginea padurii. Ursii le manca si se sufoca in chinuri cumlite. Urmatorul lucru e sa se ia blana animalului, care se vinde cu cateva mii de euro vanatorilor straini loviti de ghinion”.

Cel mai mediatizat si dramatic caz care a adus in centrul atentiei un urs a avut loc la Brasov, in 2004. Atacul de atunci a dus la moartea a doua persoane si ranirea grava a altor zece. Concluziile de atunci indicau ca animalul era in ultimul stadiu al infectiei cu virusul turbarii.

Lucrurile sunt cu putin diferite si sunt dezvaluite chiar de ingrijitorii rezervatiei “Libearty”.

“Din cele spuse de martorii incidentului de atunci, ursul a fost ademenit de mai multe persoane care faceau gratar in padure.

Dupa ce acesta a fost hranit de turisti, animalul s-a apropiat periculos de mult, iar una din persoanele din grup i-a infipt o tepusa de frigaruie in ochi. A fost suficient de mult pentru ca ursul sa o ia razna”.

Mai mult, Cristina Lapis spune ca analizele efectuate de veterinarii din Brasov au identificat in corpul animalului prezenta turbarii dupa doar 12 ore, lucru de altfel imposibil.

“E imposibil sa stabilesti un astfel de diagnostic intr-un timp atat de scurt. Mai mult, la nivel mondial cazurile de turbare la ursi salbatici se numara pe degetele de la o mana. Practic nu exista animal care sa poata infecta cu rabie un urs. O vulpe sau un liliac nu vor musca niciodata un urs”, explica Cristina Lapis cazul din 2004.

Jumatate din ursii Europei se gasesc in Romania

Mai mult de jumatate din totalul ursilor din Europa se gasesc pe teritoriul Romaniei. Raportul s-ar putea modifica dramatic atata timp cat cotele de vanatoare calculate de Ministerul Agriculturii cresc de la an la an si exista dubii serioase asupra veridicitatii numaratorilor.

Umflarea artificiala a numarului real este motivata de sumele imense de bani care se pot obtine prin taxele percepute vanatorilor. Astfel, impuscarea unui urs de dimensiuni medii este taxata cu aproape 10 mii de euro, suma ce nu pare a fi considerata prea mare de sutele de vanatori straini ce vin in Carpati an de an.

Potrivit informatiilor oferite de reprezentantii “Libearty”, numarul ursilor la acest moment nu deopaseste 3500-4000, iar pentru sesoznul de vanatoare 2007-2008 este permisa uciderea a aproximativ 350 de ursi, adica aproape zece procente din efectivul total.

“Romania e cautata pentru ca in Franta sau Germania ei si-au ucis toti ursii. In plus, tarifele percepute nu sunt considerate prea mari”, spune Cristina Lapis.

Urmareste un film despre dramele ursilor si eventualele solutii

Plecam de la Libearty lasand "stapanii" acestui loc sa doarma catarati in copaci sau adulmecand frumusetea muntelui. Plecam lasand in urma o promisiune de a contribui pe toate caile posibile la eliberarea ultimilor ursi " de restaurant".

HotNews.ro incepe o campanie pentru salvarea ursilor tinuti captivi in gospodarii, hanuri si alte locuri improprii. Daca vrei sa participi la aceasta campanie, semnaleaza-ne orice caz de acest gen. Acesta este primul pas. Noi vom face tot ce e posibil pentru a-i readuce acolo unde le este locul.